Първа трансплантация във ВМА за 2017 г. спаси младеж

stat
16:43  |  13 януари 2017 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
Шестчасовата операция е преминала успешно (Сн. Архив) Шестчасовата операция е преминала успешно (Сн. Архив)
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Във Военномедицинската академия беше направена първата за тази година чернодробна трансплантация, съобщиха от болницата.
Интервенцията е била осъществена от екипа на проф. д-р Никола Владов - началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

Донорът е бил жена с мозъчна хеморагия, а реципиентът - 23-годишен младеж, страдащ от болестта на Уилсън-Коновалов (генетично заболяване, при което се натрупва мед в тъканите и се развива чернодробна недостатъчност - бел. ред.)

"При това момче трансплантацията бе много наложителна, заради тежкото му здравословно състояние. Шестчасовата операция премина при минимална кръвозагуба. Състоянието на пациента е стабилно", информира проф. Никола Владов.

Колективът на Военномедицинската академия изказва своята изключителна благодарност към близките, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, чрез която ще бъде спасен човешки живот.


Последно в Общество


Бюджет 2018: Пари за образование, здраве и сигурност

В бюджет 2018 повече пари ще има за образование, сигурност и здравеопазване и социалната сфера. Предвидени са пари за бойна техника и АМ "Струма".