В интервю за гръцкия вестник "Катимерини", цитирано от БТА, Роб Уейнрайт отбеляза, че има забележително увеличение на броя на контрабандните мрежи, като само тази година властите са регистрирали 30 000 заподозрени.

По думите му бандите обикновено са сформирани от дребни престъпници от Сирия, Турция, Ирак и Гърция.

Той каза, че 15 сирийци и египтяни, които бяха арестувани в Атина през март, са спечелили 7,5 милиона евро от трафик на хора.

Директорът на Европол посочи още, че често бандите се занимават и с друг вид контрабанда, като трафик на оръжие и наркотици.

Германия въведе контрол по границата си с Австрия

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е уведомила в телефонен разговор австрийския си колега Вернер Файман, че германските власти въвеждат контрол по границата си с Австрия и на място ще установяват кои мигранти нямат право да получат статут на бежанец, предаде ТАСС.

Румяна Бъчварова ще участва в извънредно заседание в Брюксел

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще участва в заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" на ЕС утре /14 септември/ в Брюксел, съобщават от МВР.

На извънредната среща на Съвета във формат "министри на вътрешните работи" ще бъде определен по-нататъшният курс на действие за справяне с миграционната криза.

На Съвета ще бъде представена актуална информация от редица агенции на ЕС и на Обединените нации за миграционните потоци. Ще бъдат разгледани и новите предложения на ЕК в областта на миграцията и предоставянето на убежище.

Румъния ще гласува против задължителните квоти

Румънският министър на вътрешните работи Габриел Опря заяви, че неговата страна любезно ще откаже да приеме повече от 1785 души, търсещи убежище, колкото се съгласи да приеме първоначално, предадоха Асошиейтед прес и Аджерпрес.

Европейският съюз поиска Румъния да приеме допълнителни 4 650 души. Румънският вътрешен министър каза, че има "много ясен мандат" от президента и премиера да откаже това искане.

Той съобщи още, че Румъния ще гласува против задължителните квоти за разпределение на бежанците в страни от ЕС.