Жената е била бременна в 30-та гестационна седмица, но развила т.нар. плацента превия перкрета, съобщиха от лечебното заведение. Това е състояние, при което плацентата е разположена пред бебето, преминала е през цялата маточна стена, като е достигнала и сраснала с пикочния мехур.

При подобни усложнения бебето се ражда по оперативен път, а матката се отстранява веднага след това, тъй като плацентата не може да бъде отделена от нея. Животът на майката обаче е в риск, тъй като операцията е свързана с висока кръвозагуба – средно от 2 до 5 литра кръв се губят при такива случаи, според съвременната статистика. Освен това бременната имала две предходни раждания, завършили със секцио.

Това, което беше направено в случая е, че в началото на операцията за раждане на бебето, чрез специални катетри, съдовите хирурзи спряха кръвотока по основните артерии, които кръвоснабдяват матката, като по този начин значително се намали кръвозагубата. Важно е при такава процедура бебето да се извади веднага след спирането на кръвотока към матката, тъй като в противен случай то не може да оцелее“, обясни началникът на отделението по Акушерство и високорискова бременност доц. Петър Марков.

По думите му позитивното решаване на подобни сложни казуси дава повод за удовлетворение на всички включени специалисти.