Миналата седмица съставът на Софийски градски съд, който води процеса, разреши на Петров да бъде прегледан извън ареста, след като адвокатите му подадоха жалба, че здравословното му състояние е започнало да се влошава - страдал от дискова херния, имал силни болки, а лекарите в затворническата болница не вземали мерки.

Заради искането на защитата в петък Петров е бил прегледан и резултатите ще бъдат обявени на утрешното заседанието по делото.
"Очевидно има лекари от "Токуда", а всички знаем какви са отношенията на Алексей Петров с тази болница, тъй като той винаги иска да се лекува там, най-вероятно тези лекари ще посочат, че той е с влошено здравословно състояние", заяви прокурор Костов, цитиран от БГНЕС.

Според магистрата здравословното състояние на подсъдимия е добро.
"Този филм сме го гледали и през 2010 година, когато, спомняте си, на подсъдимия трябваше да бъдат направени 3 спешни операции и досега нито една не е направена (тогава Петров беше пуснат от ареста, за да се лекува - б.р.)", коментира още той.

През март адвокатът на Петров – Васил Василев, заяви, че една от операциите е направена, а докато бил на свобода, клиентът му под постоянен лекарски контрол, за да може да се явява по делото.

Съдът изиска от началника на Софийския затвор пълната документация за здравословното състояние на Алексей Петров. 

Той отново е в ареста от началото на месец май, след като двама свидетели заявиха пред съда, че ги е притискал да променят показанията си.

Междувременно в съдебната зала днес беше глобен друг от подсъдимите по делото - бившият прокурор от Върховната касационна прокуратура Цеко Йорданов по времето на Никола Филчев, предаде "Правен свят". Йорданов бе санкциониран заради това, че на предишното заседание миналата седмица е закъснял с 20 минути. Председателят на състава Румяна Ченалова го попитала каква е причината да дойде по-късно, а той отговорил с една дума: "Обяд!". Заради това тя го глобила с 200 лева.

На днешното заседание стана ясно, че Йорданов е депозирал жалба срещу наложената му глоба. В нея той обяснил, че има висока кръвна захар и трябва да яде, за да си пие лекарствата. Съдът, обаче, не прие аргументите му и отхвърли жалбата.