Шефът на КЕВР Иван Иванов цитира Държавен вестник, в който са публикувани промените в Закона за енергетиката, където се посочва, че ценовият период за електрическата енергия, приключващ на 30 юни, може да бъде удължен само с месец, което вече е направено.

Вчера работодатели и синдикати обявиха, че ще организират в сряда национално шествие и митинги в 29 града срещу повишението на цената на тока за индустрията (12-20%). Те настояват поне то да бъде отложено до 2016 г.

Иванов съобщи, че рано тази сутрин е имало работна среща на комисията с енергийния министър Теменужка Петкова и част от нейния екип.

Запитан дали му е оказван натиск от страна на управляващите, председателят на КЕВР категорично отрече.

"Към момента върху мен не се оказва никакъв натиск. Ако някои индиректно, чрез изявления пред медиите, се стремят да окажат такъв натиск, тези опити са напълно безуспешни. Изпълнявам закона, така както сме положили клетва", заяви Иванов.

На 31 юли ще оповестим ценово решение, което ще влезе в сила от 1 август, каза председателят на регулатора. То ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР. Тогава ще оповестим подробно и какви са промените и какви са ефектите, възникнали в резултат на тези промени, добави той.

В коментар за обявения вчера от работодателски организации и синдикати национален протест срещу новите цени на тока Иван Иванов каза, че в България, съгласно конституцията, всеки има право да протестира.

Борисов: Не би трябвало цената да се вдига

Протестите от преди около две години доведоха до 10 млрд. загуба на държавата и спрени еврофондове, каза премиерът Борисов и припомни, че КЕВР е независим.
Избран е от парламента, от 9 члена ГЕРБ има двама, които смятат, имат методика и дават цените, допълни той.

Направихме много с промяната на Закона за енергетиката, направихме доста неща, така че според мен с тези изходни данни не би трябвало да се повиши цената на тока, каза още премиерът.

Неотдавна Борисов обяви, че подкрепя искането на бизнеса и дори се зарече да протестира заедно с тях.

Извънреден отчет

Междувременно от ЧЕЗ обявиха, че във връзка с очакваните нови цени на електроенергията, които влизат в сила от 1 август 2015 г., "ЧЕЗ Разпределение България" АД започва извънредно отчитане на електромерите на клиентите.

За битовите потребители повишението на цените се предвижда да е 1-2%.

С цел да се обезпечи бързото и качествено отчитане на електромерите, компанията ангажира допълнително 327 служители. Всички отчетници ще работят с удължено работно време, както и в почивните дни – на 1 и 2 август.

Поради физическата невъзможност всички електромери да бъдат отчетени в един и същи ден, месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени. 

От "ЕВН България" напомнят, че всеки битов и малък стопански клиент на дружеството има възможност да отчете електромера си към 1 август 2015 г. и да предостави данните в удобен за него офис на компанията.

АНКЕТА: Одобрявате ли протестa от страна на бизнеса?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Да се отложат ли новите цени на тока?