Това е установило разследване на ЧЕЗ. Щетите вследствие на посегателството възлизат на 153 000 лева, съобщиха от пресцентъра на електроразпределителното дружество.

Аварията остави без електрозахранване между 7,20 ч и 8,08 ч тази сутрин жителите на ж.к. "Люлин" – 7, 8, 9 и 10 част, ж.к. "Надежда" – 1, 3 и 5 част, "Връбница" 1 и 2 и кв. "Модерно предградие".

"Намерени са 9000 м кабел с откраднат меден кран, както и кашони със свалената от кабелите изолация. Това категорично потвърждава първоначалните ни подозрения. За съжаление случилото се е само поредният подобен инцидент", казва Росен Йорданов, директор Дирекция "Експлоатация и поддържане на мрежата" в "ЧЕЗ Разпределение България", цитиран в съобщението.
"Ние няма да престанем да апелираме за строги наказателни мерки срещу крадците на съоръжения и стриктни регламенти за търговията с цветни метали", добавя той.

Компанията и нейните клиенти непрекъснато понасят щети в резултат на кражбите на съоръжения. Само за последните два месеца посегателства върху обекти на ЧЕЗ наложиха принудителни инвестиции в размер на над 3 млн. лева. За периода от началото на 2008 г. до момента тази сума възлиза на над 18 млн. лева. Средствата, които ЧЕЗ инвестира за възстановяване на щетите, са част от инвестиционната й програма и при нормални обстоятелства компанията би могла да ги вложи в развитие и модернизация на електроразпределителната мрежа, допълват от дружеството.