Експерт: Има опасност от терор у нас през председателството

stat
08:10  |  14 февруари 2018 | Общество / Редактор Десислава Димитрова /  
Фактите говорят, че има помагачи на територията на ЕС, каза Димитър Гърдев Фактите говорят, че има помагачи на територията на ЕС, каза Димитър Гърдев
Сн.: Bulgaria ON AIR

България трябва да бъде изключително внимателна. Сега сме в много сериозна фаза като европредседатели, което привлича опасни хора като заловения мароканец.
За това алармира експертът по международна сигурност Димитър Гърдев пред телевизия "България он еър".

От два дни в ареста е 35-годишният Науфел Захри, издирван за тероризъм, който е бил задържан в началото на годината с група мигранти край Свиленград. Оказало се обаче, че е високопоставен член на "Ислямска държава".

Именно това трябва много да ни притеснява, подчерта Гърдев. 

"У него са намерени множество фалшиви лични карти, паспорти, някои от тях - испански. Притеснителното е, че освен сирийски документи, виждаме и такъв на държава-членка на ЕС, на Шенген", каза още експертът. Според него, тези факти говорят за помагачи вътре в Съюза, за действаща мрежа, която се простира извън границите на Близкия Изток.

По повод анализи, че бивши бойци на ИДИЛ решават да сменят лагери и да застават срещу кюрдите, той отговори така: 

"Най-опасната такава в Сирия три пъти е сменяла профила си. Първо, бяха непримирими, после станаха умерени, а после решават да преминат към един или друг лагер - това е процес, който те правят".

Гърдев даде пример:

"Свободната сирийска армия е изключителен микс от най-различни групировки - дезертьори на Сирийската арабска армия, радикални арабски групи и други".
Последно в Общество


Обединени патриоти все повече играят соло

Макар формално да са все още заедно, сякаш нищо вече не събира Обединените патриоти (ОП).