Обновеният участък по бул. “Ломско шосе“ е между ул. “Бели Дунав“ и ул. “Обелски път“. Йорданка Фандъкова посети участъка, където се извършват и довършителни работи по строителството на втората линия на метрото, предаде БТА.
До кръстовището на бул. "Ломско шосе" и ул. "Бели Дунав" има изградена нова детска площадка и фитнес-площадка на открито.

Пуснатият за движение нов участък от "Ломско шосе" е с дължина 1,15 км, като строителството му е струвало 3,7 милиона лева. Заедно с пътните платна, са изградени нови два моста над река Какач, улично осветление и тротоари. Мостовете са със сечение, осигуряващо провеждане и при най-високите води на реката.

До метростанция "Бели Дунав", която е под кръстовището на булеварда има вече изграден паркинг с капацитет 480 места. Част от местата са пригодени за паркиране на автомобили с газови уредби, като това ще е единственият подземен паркинг в столицата, изграден по правилата за паркиране на този тип коли.

По думите на кмета, до края на август ще са готови довършителните дейности по втората линия на метрото и съпъстващата я инфраструктура. Утре ще бъде открито кръстовището на две нива в столицата между бул. "Андрей Ляпчев" и бул. "Андрей Сахаров", каза още кметът.

Фандъкова каза, че до края на август ще е готов етапът от реконструкцията на надлез "Надежда", който се финансира с бюджета на общината за тази година.
На 15 август предстои да бъде пуснат за движение реконструираният бул. "Черни връх", а в края на месеца - реконструираният бул. "Княгиня Мария Луиза".
През септември ще бъде завършена реконструкцията на бул. "Братя Бъкстон" - от ул. "Тодор Каблешков" до Околовръстния път, а през октомври - кръстовището на две нива между бул. "П. К. Яворов" и бул. "Драган Цанков".

Предстои да започне строителството на продължението на бул. "Андрей Сахаров" към ж.к. "Младост 3". Там ще се изгради около километър от булеварда, като стойността на строителните дейности е 2,28 млн. лв. Булевардът ще достигне до "Самоковско шосе" при осигуряването на допълнително финансиране, където по проект трябва да се свърже с бул. "Копенхаген" от "Дружба 2".

Стоян Братоев - изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД, каза, че предстои да се сключат договори с изпълнителните на продължението на метрото от бул."Цариградско шосе" до летище "София".
Първият лот ще се изгражда от обединение "Станилов - Метропроект", вторият лот - от обединение "Метро Дружба".
За третия лот има обжалване на процедурата пред КЗК.

Братоев заяви, че капацитетът на първия буферен паркинг на метрото - при метростанция "Цариградско шосе" се запълва на около 40-45 процента. Той прогнозира, че при влизането на новите цени за "Синя зона" от 1 септември, паркингът ще започне да се използва повече.