Осигурителният стаж трябва да достигне 37 години за жените и 40 години - за мъжете, съобщи БТА. От началото на 2011 г. отпада т. нар. точкова система за пенсиониране, по която през последните 10 години се определяше кога човек има право да се пенсионира. Тя даваше възможност за по-гъвкаво пенсиониране на хора с недостигащ стаж, които можеха да компенсират липсващите години труд с по-висока от необходимата възраст.

С промените от догодина право на пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се придобива при навършване на 60 години от жените и 34 години стаж, а за мъжете - навършени 63 години и 37 години осигурителен стаж.

От 31 декември 2020 г. възрастта за пенсиониране се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 6 месеца, докато стане 63 години за жените и 65 години - за мъжете. Промените предвиждат в случай, че лицето няма право на пенсиониране до 31 декември 2020 г., според критериите, го придобива при навършване на 65 години за жените и за мъжете и не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж.

Мнозинството депутати отхвърлиха предложението на Хасан Адемов (ДПС) до 31 декември 2011 г. право на пенсия да имат жените, навършили 60 години, и мъжете - 63 години, които имат сбор от възраст и осигурителен стаж, съответно 94 точки за жените и 100 точки - за мъжете. Според Адемов ощетени ща са хората в предпенсионна възраст.

Искат ли хората увеличаване на стажа и възрастта
, попита от трибуната  пък председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев (КБ). Според колегата му от левицата Янаки Стоилов, един от въпросите е дали това правителство може да се нагърбва с такава дългосрочна задача, която надхвърля неговия мандат, при положение, че няма последователна социална политика и сега.

Цветан Костов от Синята коалиция отбеляза, че точковата система е спорна и занапред дори ще е контрапродуктивна. В промените на кодекса той вижда шанс след 10 години безвремие реформата в пенсионното осигуряване да тръгне и да се развива.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че няма по-гъвкав вариант за пенсионна реформа от приетия днес.

Според приетите изменения вноските, необходими за купуване на осигурителен стаж, ще се плащат накуп.