Димов предлага да се предприемат мерки, които да направят вноса на стари коли неизгоден. По темата обаче трябва да се произнесе Министерството на финансите, а мерките можело да се насочат към продавачите на такива коли.

Ще се настоява за строг контрол върху пунктовете за технически преглед.

Работна група, която ще бъде създадена до 10 дни, ще обсъжда предложенията.

Нено Димов заяви още, че вероятно с Министерството на вътрешните работи и на транспорта ще бъдат закупени уреди, които да могат да мерят замърсяването на въздуха, като ще бъде осъществяван по-строг технически контрол на колите - замърсители. Според него те ще бъдат спирани от движение.

"Натам ще бъдат насочени усилията - през икономически механизми към намаляването, да не кажа към спирането на внос на коли над определена възраст и неотговарящи на определени евростандарти. За да може това да се случи трябва най-вече Министерството на финансите да бъде в тази група, която ще го реши. Добре е да има стимули. Въпросът е дали ние имаме възможност", заяви още Нено Димов.

"У нас предпочитаме германска мощна кола на 20 години пред друга на 5 за същите пари", коментира министърът.

Той подчерта, че в момента има фирми, които се рекламират с това, че свалят катализаторите на колите. По думите му са нужни законодателни промени, за да им се търси отговорност за това.