Той обеща безкомпромисен контрол на новия продукт, който ще бъде натурален, без тиквено пюре, без консерванти, подобрители и оцветители, предаде БТА. Войнов каза, че "целта на въвеждането на минимални качествени изисквания е запазването на традиционния вкус на продукта лютеница, а не вдигането на цената, каквито спекули напоследък има".

Предстои технолози и експерти да уточняват какво точно трябва и не трябва да се влага в лютеницата по стандарт. Константин Ламбрев - председател на Управителния съвет на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, съобщи, че браншът е готов с предложението си, но то трябва да се съгласува с научните среди и с агенцията. В основата на продукта ще бъде старият БДС, но осъвременен. Главната цел е да се защити минималният праг на качество, посочиха специалистите. Под този праг продуктите ще са с консерванти и с подобрители, а над него - натурални.

Според рецептата и влаганите суровини ще се формира и цената. В лютеницата със стандарт ще има само български домати, но ще се допуска вносно пюре, защото родното зеленчукопроизводство се е свило. Не се изключва и влагането на нишесте, което присъства в традиционната рецепта, каза Ламбрев. Лютеницата по стандарта ще бъде обозначена с логото на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.
ИЗБРАНО