Причина за решението са очакваната визита в САЩ на китайския президент Си Цзинпин и пътуване на самия Тилърсън в Москва, уточни Ройтерс, цитирайки анонимни източници във Вашингтон.

Агенцията отбелязва, че от този ход съюзниците от алианса може да помислят, че Тилърсън отдава по-важно значение на безпокойствата на Москва, отколкото на техните.

По-конкретно, държавният секретар смята да пропусне срещата на външните министри от НАТО на 5 и 6 април в Брюксел.

Вместо това той ще присъства на разговорите между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Цзинпин, предвидени за 6 и 7 април в курорта Мар а Лаго, Флорида.

После Тилърсън ще посети Москва на 12 април.

Критики в САЩ, учудване в Москва

Като главен изпълнителен директор на американския петролен гигант Ексън Мобил (Exxon Mobil) Тилърсън е работил в продължение на години с руското правителство, припомня Ройтерс.

Цитирани от агенцията настоящи и бивши представители на правителството на САЩ разкритикуваха плановете на Тилърсън. Според тях държавният секретар трябвало да посети първо "големите демокрации", а не да се среща с "големите автократи".

Руският заместник-външен министър Сергей Рябков каза, че не е чувал за евентуално посещение на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Русия, предаде Интерфакс.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова не потвърди, но и не отрече съобщенията за предстоящо посещение на държавния секретар на САЩ в Москва, предаде ТАСС.

"Ние обаче безусловно сме удивени от постоянното изтичане на поверителна информация от Вашингтон", каза Захарова.