Спътникът се намира на зададената орбита, се казва в съобщението, цитирано и от БТА.
Южнокорейски и японски официални лица потвърдиха, че ракетата е била изстреляна малко преди десет часа сутринта местно време.

САЩ, Южна Корея и Япония призоваваха Северна Корея да се откаже от изстрелването, смятано за замаскирано изпитание на ракета, която може да се използва за военни цели.
Подобно изстрелване през април се оказа неуспешно.

Американски експерт от Центъра по астрофизика на Харвард-Смитсониън каза, че тристепенната севернокорейска ракета "Инха-3", изстреляна днес, е извела сателит в орбита. Това е истински успех за Северна Корея, заяви Джонатан Макдауъл, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.
Командването на космическата отбрана на САЩ - НОРАД, макар и по-предпазливо, също потвърди, че КНДР е успяла да изведе спътник. Военните съобщиха, че са засекли изстрелването на ракетата, чиято траектория е била на юг и чиято първа степен е паднала в Жълто море, а втората - във Филипинско
море.

Реакции

Белият дом днес осъди изстрелването на ракета от Северна Корея като "крайно провокационен акт", в нарушение на резолюциите на ООН, съобщиха световните агенции.
"Съединените щати остават бдителни пред лицето на севернокорейските провокации и изцяло ангажирани към сигурността на нашите съюзници в региона", заяви говорителят на Белия дом Томи Вайътър, цитиран от Ройтерс.

Северна Корея, осъществявайки изстрелването на балистична ракета, наруши  резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, съобщи източник в руското министерство на външните работи, цитиран от РИА Новости и "Фокус".
Според резолюциите Северна Корея няма право да извършва изстрелвания на балистични ракети, посочи той и допълни, че дори и спътникът да е изстрелян за мирни цели, тъй като в настоящата ситуация е много трудно да бъдат разграничени военните и невоенните технологии.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди севернокорейския ракетен старт, определяйки го като „провокативен акт”, който сериозно нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, съобщи неговият говорител Мартин Несирки, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

България изразява силно безпокойство
от факта, че КНДР открито пренебрегна призивите на международната общност и осъществи изстрелване на ракета с далечен обсег, това се посочва в изявление на говорителя на МВнР Весела Чернева, предоставено на медиите.
"Този акт представлява явно незачитане на международните задължения на КНДР и в частност на резолюциите на СС на ООН и сериозно подкопава усилията за установяване на траен мир и стабилност на Корейския полуостров. Настоятелно призоваваме КНДР да се въздържа от по-нататъшни действия, които биха довели до още по-голяма ескалация на напрежението в региона и изолация на страната, както и да спазва стриктно международните си ангажименти, произтичащи от съответните резолюции на СС на ООН и на споразумението за гаранциите на МААЕ", заявяват още от Външно министерство.