Над 800 социалисти, симпатизанти и народни представители от ПГ на БСП Лява България се събрахa на митинг пред президентската администрация, за да изразят своята подкрепа за гражданите на Украйна и да се обявят против войната там, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Вижте снимки >>>

Събралите се социалисти и симпатизанти носеха лозунги с послания: „Санкциите не спасяват живот”, „България иска мир с Русия”, „БСП е против санкциите срещу Русия”, „С Европа, никога срещу Русия!”.

В митинга взеха участие също Движение „Модерна България”, Организация „Че Гевара”, Съюз на Комунистите в България, Национален инициативен комитет „Социална солидарност в България”, Славянско дружество „България”.

Демонстрантите настояваха за мир в Украйна и Европа и за прекратяване на санкциите срещу Русия.

Те заявиха, че са против въвличането на България във военен конфликт и против разполагането на тежко въоръжение в страната ни.

Хората пред президентството поискаха оставките на министрите на външните работи и на отбраната заради некомпетентност.

Ето какво казаха двама от демонстрантите:

"Идеята на протеста е, че българското правителство отново взе погрешната страна в един зараждащ се конфликт, който има опасност да прерасне в световен конфликт. България отново ще бъде жертва. Знаете ли колко сме платили репарации в Първата световна война? Отново ни правят на луди, това държава ли е?"

"Аз дойдох, защото имам двама сина, които са в такава възраст, че утре ако ги мобилизират, отиват на война. Аз не искам това. Аз съм против всякаква война и най вече война против Русия. Те нямат право да ни въвличат във война, затова сме тук."

Анкета: Ще има ли политическо решение кризата в Украйна?