Жителите на "Красна поляна", "Овча купел", "Западен парк", "Оборище" и "Младост" недоволстват заради високите нива на фини прахови частици на различни места в столицата.

Протестиращите в "Красна поляна" спонтанно тръгнаха по бул. "Никола Мушанов". Те са едни от хората, които дишат, може би, най-мръсния въздух, предаде БНТ.

Сравнително аналогична е ситуацията и в квартал "Западен парк", където също хората бяха се събрали на протест. Причината е близостта на двата квартала до бившите Виетнамски общежития и до Факултета, където през зимата за отопление се горят гуми, дограма и изобщо всевъзможни замърсители на въздуха.

Справянето с този проблем е един от приоритетите на Столичната община за следващата година, стана ясно при обсъждането на бюджета за 2018.

Мръсният въздух е проблем не само на жителите на кварталите, които днес излязоха на протест, но и на целия град, коментират софиянци. Хората, които живеят в "Младост", са убедени, че въздухът, който дишат, е силно замърсен.

Тук обаче основният замърсител е друг, а не отоплението на твърдо гориво и изгарянето на отпадъци. Според жителите на столичните квартали "Младост" и "Дружба" колите са сред основните замърсители на въздуха в района.

Не е по-различно и в квартал "Дружба". Хората там си обясняват ситуацията и с наличието на многото индустриални предприятия.

Сред предложените от Столичната община мерки за справяне с този проблем са отказът от дизела за градския транспорт и преминаването на газ и метан, както и повече контрол за отоплението на дърва и друг вид твърдо гориво.