За следващата зима суперкомпютърът на БАН “Авитохол”, учени от НИМХ и експерти от Столичната община ще се борят с мръсния въздух в столицата.

Във връзка с подобряването на качеството на въздуха в София, Столичната община официално възложи разработването на системата за ранно предупреждение за замърсяване от фини прахови частици.

За изпълнител на проекта е избран Националният институт по метеорология и хидрология към БАН.

Моделът на НИМХ ще позволява 48-часова прогноза, която чрез метеорологичен алгоритъм и статистически модел ще изчислява предпоставките за поява на наднормени концентрации на фини прахови частици за района на София.

Този проект е изключително важен за нас, защото чрез него ще можем да взимаме своевременни и ефективни управленски решения, свързани с организацията на дейностите в града ни.

Когато прогнозите покажат възможно атмосферно замърсяване, това ще бъде основание да се предприемат конкретни последващи действия, с които да се минимизира рискът от реално превишаване на нормите от фини прахови частици, коментира зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Очаква се проектът да е напълно готов и да започне да се използва ефективно от Столичната община преди началото на следващия зимен сезон.