Отворенотото им писмо, публикувано вчера, е подкрепено и от бивш директор на ЦРУ. В него се казва, че кандидатът на РП за Белия дом би бил "най-безразсъдният президент в американската история".

"Липсват му основни познания"

"Г-н Тръмп няма характер, ценности и опит да бъде президент. Той отслабва авторитета на САЩ като лидер на свободния свят. На него изглежда му липсват основни познания и вяра в конституцията, законите и институциите на САЩ, включително за религиозната толерантност, свободата на печата и независимото правосъдие", се посочва в писмото, излязло в "Ню Йорк таймс".

То е подписано от бивши служители в сферата на сигурността. Сред тях са бившият директор на ЦРУ Майкъл Хейдън, който е ръководил и Агенцията за национална сигурност, бившият министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф, бившият директор на националното разузнаване Джон Негропонте, бившият президент на Световната банка и бивш зам.-държавен секретар Робърт Зелик.

Груповата акция на кадри от националната сдигурност следва съобщението, че бивш служител на ЦРУ е готов да се кандидатира за президент, за да противостои на Тръмп.

"Никой от нас няма да гласува за Доналд Тръмп", се посочва в изявлението, което е забележително с остротата на езика си, отбелязва Ройтерс.

"От гледна точка на външната политика Доналд Тръмп не е компетентен да бъде президент и главнокомандващ. Ние сме убедени, че той би бил опасен президент и би поставил в риск националната сигурност", се посочва в изявлението.

Сред подписалите има хора, които са работили по плановете и реализирането на американското нахлуване в Ирак през 2003 г., което бе остро критикувано от Тръмп.

Изявлението е организирано от Филип Зеликов, който бе главен съветник на бившия държавен секретар Кондолиса Райс, уточнява Ройтерс.

Отговор: Провалилият се елит допусна възхода на ИДИЛ

Доналд Тръмп реагира на писмото, като нарече подписалите го членове на "провалилия се вашингтонски елит", които "заслужават да бъдат обвинени за това, че са направили света такова опасно място".

"Тези вътрешни хора, заедно с Хилари Клинтън, са авторите на пагубните решения за нахлуване в Ирак, те позволиха американци да гинат в Бенгази и те са онези, които позволиха възхода на ИДИЛ", коментира Тръмп.

Някои специалисти по външна политика от Демократическата партия коментираха, че писмото е подписано от членове на международното крило на РП и че мнозина са бивши съветници на кандидати, изгубили в надпреварата с Тръмп.

Отчаян призив за смяна на кандидата

Същевременно отчаяни консерватори разпространиха петиция. Те призовават за свикване на специална среща на Републиканския национален комитет, на която Доналд Тръмп да бъде сменен като кандидат за президент, предаде АП.

Правилата на партията позволяват на членовете на Републиканския национален комитет да сменят кандидата за президент в случай на "смърт, отказ или поради друга причина".

За да се свика такава среща обаче е необходимо петицията да бъде подписана от най-малко 16 членове на комитета от 16 щата. След това председателят на партията Райнс Прибус разполага с 10 до 20 дни, за да свика целия 168-членен Национален комитет.

"Едно и също, отново и отново", заяви говорителят на Републиканския национален комитет Шон Спайсър, отхвърляйки инициативата. Той каза, че противниците на Тръмп имат "проблем с доверието" след неколкократни неуспешни опити да блокират номинацията му.

От друга страна републиканският сенатор Сюзън Колинс от щата Мейн обяви, че няма да гласува за Тръмп, предаде Ройтерс.

"Това не е решение, което взех лесно - пояснява тя пред "Вашингтон пост" - Но Доналд Тръмп не отразява историческите ценности на републиканците, нито този подход към управлението, който е необходим за излекуване на разделенията в нашата страна".

Още четирима сенатори и двама действащи и двама бивши губернатори на щати са сред видните републиканци, обявили, че няма да подкрепят Тръмп, сочи Би Би Си.

По-малко са онези, които стигат до дори готовност да гласуват за Хилъри Клинтън. Такова намерение заяви вчера във "Вашингтон пост" Лесли Уестин, бивш помощник на президента Джордж Уокър Буш.

АНКЕТА: Има ли значение за нас кой е президент на САЩ?