Учителката почувствала неразположение в четвъртък, след което била транспортирана за болницата в Благоевград, а по-късно изпаднала в кома и била настанена за лечение във ВМА. Въпреки усилията на медиците тя е починала тази сутрин.

Кметът на Разлог Красимир Герчев поясни, че детската градина е затворена за една седмица, като вече са направени изследвания на всички деца. Взети са проби и от целия персонал.

"Не трябва да се създава паника, взети са всички превантивни мерки за овладяване на ситуацията. Очакваме междинните резултати от изследванията да бъдат готови днес, а окончателните ще бъдат ясни утре", категоричен бе Герчев. 

По думите му до снощи нито едно от 60-те деца, които посещават ЦДГ "Незабравка", не е имало оплаквания. 22 от децата са били в групата на починалата учителка.

По-късно от Министерството на здравеопазването също съобщиха, че няма опасност за здравето на децата. По данни на ведомството 54-годишната жена е развила най-тежката, мълниеносно протичаща, форма на менингит – Синдром на Уотърхаус-Фредериксен или свръхостър менингококов сепсис.

Децата, които са били в пряк контакт с починалата детска учителка, са издирени и профилактирани от епидемиолозите с гамаглобулин с цел повишаване нивото на имунната им защита. Органите на здравния контрол извършват дезинфекция в детското заведение.

Според епидемиолозите съществува минимален риск инфекцията да бъде предадена по контактен път и тежкото протичане при учителката вероятно е в резултат на отслабване на имунната защита.
 
За менингита

Менингококовият сепсис е най-тежката форма на менингита. Свръхострият менингококов сепсис може да се развие за няколко часа, като в голяма част от случаите изходът е летален.

Три са най-често срещаните бактериални менингити у нас - стрептококов, хемофилен и менингококов

Менингитът започва рязко с висока температура, болки в ставите, вратна ригидност и характерен обрив по седалището, напомнящ за мастилени петна, обясни председателят на Българското сдружение по превантивна медицина доц. Андрей Галев, цитиран от БТА. Най-застрашени от заболяването са малките деца между 1 и 4 години, както и всички болни от морбили, грип и СПИН, чиято имунна система е силно отслабнала.