Това разказа пред телевизия "Ал Арабия" Мансур Доу, началник на Службата за вътрешна сигурност при режима на Кадафи, цитиран от БГНЕС. Той бе пленен в Сирт.

Според обясненията му след падането на Триполи голяма група високопоставени съратници на полковника се прехвърлили в Сирт, защото повечето жители на града подкрепяли земляка си Кадафи. В града те се разположили в елитния Втори микрорайон, като се заселили в жилищата на роднини на Кадафи, които били напуснали Сирт. Мансур Доу твърди, че отбраната на града е била ръководена от Мутасим Кадафи, син на диктатора. Самият лидер на джамахирията не е участвал непосредствено в командването на бойните части.

Преди офанзивата срещу Сирт много хора са декларирали готовност да се бият докрай за Кадафи, но с приближаването на частите на Преходния национален съвет (ПНС) те се разпръснали. По думите на пленника Кадафи не е пречил на хората, които са искали да напуснат града, обречен на тежка обсада. Той също не е използвал мирни граждани като "човешки щит".

Разбирайки, че Сирт е обречен, Кадафи и съратниците му решили да напуснат града пеша, защото всичките им коли са били унищожени. Бойците на ПНС открили ранения диктатор в канализационна тръба, където той се криел от обстрел. Що се отнася до заловения Мансур Доу, след падането на Триполи в медиите се появи информация, че той бил избягал в съседния Нигер.

Междувременно френски журналисти са открили в интернет видеозапис, на който 22-годишният Санад Урейби разказва как е убил диктатора, предаде АФП. Беседвайки с няколко хора във военни униформи, боецът на ПНС от бригадата на Мисурата твърди, че Кадафи е бил пленен жив. "Срещнахме го на улицата, с него бяха някакви жени и деца. Той носеше шапка, но ние го разпознахме по косите. Аз го ударих по лицето, а той ми каза: "Ти си ми като син". Ударих го още веднаж, а той ми отвръща: "А аз съм ти като баща". След това го хванах за косите и го повалих на земята".

По думите му след това между въстаниците се завързал спор. Повечето искали да заловят пленника жив и да го доставят в Мисурата, но Санад Урейби не харесал тази идея и застрелял лежащия на земята Кадафи: "Стрелях в него два пъти, единият куршум попадна под мишницата, другият - в главата. Той не умря веднага, а след половин час". По думите му бойците от Мисурата му иззели оръжието и го изгонили, заплашвайки го със смърт.

На записа са показани изцапаното с кръв сако, което било снето от Кадафи, и златният пръстен, на който е гравирано името на втората му жена  и датата на сватбата им.

За смъртта на Кадафи има и други версии. Според премиера на ПНС Махмуд Джибрил лидерът на джамахирията е загинал при престрелка между негови поддръжници и бойци на ПНС, завързала се, докато водили ранения Кадафи в болница. Друга версия гласи, че Кадафи е убит от свой телохранител. Според трета версия диктаторът е загинал след въздушен удар срещу кортежа му.

ПНС на Либия обяви, че тленните останки на бившия либийски лидер  ще бъдат предадени на семейството му, предаде CBS News. По- рано властите съобщиха, че погребението на Кадафи ще бъде на тайно място. Датата на погребението на убития в четвъртък либийски лидер все още не е известна. Съпругата на Кадафи поиска тялото му, за да го погребе.  Вчера либийските власти изложиха на показ останките на бившия лидер в Мисрата. Хиляди хора се наредиха на опашка, за да видят убития Кадафи и да се снимат с него.