Освен нова молба във Фонда за лечение на деца, трябва да бъде направена и  нова епикриза за състоянието на близнаците в последните два месеца.

При положителен отговор пациентите могат да заминат в университетската детска болница "Монтефиоре" в Ню Йорк, САЩ, където специалисти са се запознали със случая. Това твърдят близките на децата.

Момчетата са с тежка комплексна вродена аномалия - сиамски близнаци, сраснали в тазово-седалищната област с обща коремна кухина.

Богдан и Янко са родени на 22 август миналата година в болница в  Сливен.
Майката е на 14 години, като бащата е неин втори братовчед.

Децата са настанени в Дома за медико-социални грижи за деца "Вяра, Надежда и Любов". Янко е в мозъчна смърт от самото раждане, липсва мозъчна дейност, детето има и други сериозни здравословни проблеми.

Случаят с близнаците е обсъждан във фонда на 23 ноември и на 29 март. За първото разглеждане е била сформирана комисия от 15 лекари, сред които 7 национални консултанти – елита на здравеопазването.

Проведено е разширено междуболнично обсъждане, като се вземат предвид становищата на специалисти от различни области и направените образни изследвания, посочиха за Дир.Бг от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.

Комисията взема решение, че близнакът Янко е самостоятелно нежизнеспособен, като наличните анатомични съотношения между близнаците правят разделянето им анатомично невъзможно, функционално непълноценно и технически неосъществимо.

Лекарската комисия се произнася, че заради множеството общи органи операцията е технически неосъществима.

От Обществения съвет към фонда коментират, че проблем е не финансирането, а липсата на специалист. Оттогава надеждите на семейството са насочени към откриването на лекар в чужбина.