Това е първото официално потвърждение от учени-експерти, че на 21 август са използвани химически оръжия при нападението срещу контролирани от бунтовниците предградия на Дамаск. Екипът на ООН не указва обаче кой е използвал тези оръжия срещу мирни граждани.
Документът официално беше връчен от ръководителя на мисията на Генералния секретар на световната организация Бан Ки-мун.

Дипломати обаче започнаха да коментират, че ще има доста детайли, които да подсказват кой е отговорен. Например информация за позициите, от които са изстреляни ракетите, и произхода на мунициите.  В едно от приложенията на доклада например се казва, че върху откритите останки от ракетни носители има надписи на кирилица, има и приложени снимки за това. 

Първоначално беше разпространена информация от първата страница на доклада, която неволно стана достояние на медиите.

Тя попадна в официална снимка на ООН, на която председателят на екипа оръжейни експерти в Сирия Аке Селстрьом връчва документа на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, съобщиха АФП и Ройтерс, цитирани от БГНЕС и "Фокус".

Вижте снимката

В доклада се казва:
"Заключението е, че химически оръжия са били използвани сравнително широко по време на конфликта между страните в Сирийската арабска република... срещу цивилни, включително деца".

В него се отбелязва, че има "ясни и убедителни доказателства" за употребата на газ зарин при атаката край Дамаск миналия месец.
САЩ съобщиха, че при нея са загинали 1400 души.

Инспекторите пишат, че при нападението са били използвани ракети "земя-земя", съдържащи газ зарин.

"Анкетната комисията на ООН, разследваща нарушаването на човешките права в Сирия, разследва 14 предполагаеми случая на употреба на химическо оръжие в Сирия след септември 2011 г.", заяви междувременно председателят на комисията Паулу Сержиу Пинейру в Женева, цитиран от световните агенции, предаде БТА.

В предишния си доклад комисията съобщи, че разследва 4 случая на химически атаки - два през март и два през април 2013 г.

Пинейру също обясни, че не са установили кой е отговорен за тези престъпления, цитиран от Франс прес.
САЩ, Великобритания и Франция обвиняват силите на президента Башар Асад, че стоят зад атаката източно от Дамаск на 21 август.
Правителството, подкрепено от Русия, отхвърли обвиненията и заяви, че бунтовниците са виновни за нападението.

Гледани са видеозаписи, има анализи на военни експерти, разпитан е медицински персонал.

По-рано днес пред Съвета на ООН по правата на човека Пинейру припомни, че използването на химическо оръжие е военно престъпление.
Той подчерта обаче, че смъртта на преобладаващата част от жертвите на конфликта е резултат от нападения с традиционни оръжия като автомати и минохвъргачки.