Това съобщи сирийският телевизионен канал "Ал Маядин", позовавайки се на командването на кюрдските "Сили за народна самоотбрана". По данни на телевизията числеността на сирийските бойци, изпратени в Африн за отпор на турските войски, е над 400 души.

Вчера сирийската информационна агенция САНА съобщи, че воюващи на страната на сирийската армия са започнали да пристигат в Африн от Алепо. Агенцията посочи, че тези "воюващи са изпратени в града за подкрепа на устойчивостта на неговите жители пред лицето на агресията от страна на турския режим".

Турският президентски говорител Ибрахим Калън предупреди за "сериозни последици" от възможни опити на сирийски правителствени или проправителствени сили да влязат в Африн.

Турската армия обяви на 20 януари началото на операция "Маслинова клонка" в района на сирийския град Африн срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и Партията на демократичния съюз (ПДС), които Анкара смята за терористични организации.

Бомбардировки в Източна Гута

Самолети на сирийския режим бомбардират четвърти пореден ден бунтовническия анклав Източна Гута. По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права при кампанията на правителствените сили от неделя насам в района са убити 296 цивилни, включително 71 деца и 42 жени, а ранените са 1400.

Центърът също обвинява Русия, съюзник на президента Башар Асад, че е бомбардирала вчера Източна Гута, за пръв път от три месеца. Според сирийската мониторингова организация при нови бомбардировки на силите на режима в Източна Гута днес са убити най-малко 24 мирни жители, в това число три деца.

Русия предлага в четвъртък да се състои открито заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Източна Гута.