Санкциите засягат седем високопоставени поддръжници на режима, в това число и трима иранци, и четири компании, свързани с президента Башар Асад, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Със санкциите се налага забрана за пътуване на засегнатите седем лица в Европа и се замразяват техните авоари в европейски банки. За тримата иранци се предполага, че са членове на елитния ирански корпус Гвардейци на революцията, и че са попаднали в списъка, тъй като са осигурявали "оборудване и подкрепа" на сирийския режим, помагайки му да стъпче протестите, обясни европейски дипломат.

Санкциите бяха съгласувани на състоялата се вчера среща на експерти от страните членки на ЕС, но трябва да бъдат одобрени и от правителствата на отделните страни, посочва АФП. Имената на засегнатите от санкциите лица и компании ще бъдат обявени утре в Официалния вестник на ЕС.

С новите санкции броят на лицата и компаниите, на които е забранен достъп до ЕС и чиито авоари подлежат на блокиране, става 34, в това число и президентът Башар Асад, посочва Асошиейтед прес. Европейският съюз наложи и ембарго върху износа в Сирия на оръжие и снаряжение са борба с масови безредици.

Междувременно седем известни писатели, сред които Салман Рушди и Умберто Еко, изпратиха писмо до Съвета за сигурност на ООН с призив да одобри резолюция, осъждаща Сирия за репресиите срещу гражданите й, предаде Ройтерс. Резолюцията не предлага санкции срещу Сирия, нито военна интервенция, а е ограничена до осъждане на репресиите и подготвяне на почвата за разследване на престъпленията срещу човечеството. "Колкото и да е ограничена, тя е необходима", посочват писателите.

Най-малко 600 сирийци, предимно жени и деца, избягаха днес на турска територия, след като сирийската армия предприе операции в пограничните райони с Труция, за да потуши народните бунтове срещу режима на президента Башар Асад, предадоха световните агенции.

По данни на опозицията от началото на вълненията в Сирия преди повече от три месеца са били убити 1400 души, а 10 хиляди - задържани. Режимът обвинява за протестите "чуждестранни конспиратори и неверници", но демонстрантите отричат да има каквото и да е влияние върху тяхното продемократично движение.

Англоезичното издание "Уърлд булитин" съобщи по-рано данни, според които броят на сирийците, избягали от насилието в родината си и потърсили убежище в Турция, е намалял на 10 224 души, след като 180 души са се завърнали в Сирия. Позовавайки се на турските власти, новинарският сайт информира, че в лагерите има 2555 мъже, 2505 жени и 5164 деца.