"В случай че не бъдат положени адекватни усилия за успокояване на обществото, ще преминем към радикални действия, като ползваме всички възможни обществени и граждански инструменти преди парламентарните избори", заявяват в съвместна декларация от БТПП, БСК, КРИБ, Асоциацията на индустриалния капитал в България, КНСБ и КТ "Подкрепа", предаде БТА.

От шестте организации отказаха засега да конкретизират какви точно стъпки ще предприемат, но намекнаха, че една от възможните е обръщение към избирателите преди вота.

"Трудът и капиталът са на единни политически позиции, присъдата сега не я произнасяме, но в момента я пишем", посочи Божидар Данев - изпълнителен председател на БСК.

"Не искаме една партобизнес олигархия да замени друга партобизнес олигархия", обясни общата позиция Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Работодатели и синдикати настояват в рамките на оставащото време на 42-то НС да бъде постигнат консенсус между партиите по големите енергийни проекти и по споразумението за партньорство с ЕС за периода до 2020 година.

В същото време депутатите спешно да гласуват решения, свързани с финансовата устойчивост в здравеопазването /в т. ч. и актуализацията на бюджета на НЗОК/, в енергетиката, в социалната сфера в частта с обвързването на ръста на възрастта за пенсиониране с продължителността на живота.

В декларацията се настоява президентът да назначи служебен кабинет, равно отдалечен от партийни, корпоративни и лобистки интереси, както и от самата президентска институция, за да бъде гарантирана подготовката и честното произвеждане на предсрочния вот.

Шестте организации искат също служебното правителство да започне и подготовката за Бюджет 2015, както и правителството на Пламен Орешарски да представи отчет за финансовото състояние на страната в началото и в края на мандата си.

АНКЕТА: Ще се съобразят ли политиците с ултиматума?

Прочетете пълния текст на декларацията тук>>

ИЗБРАНО