В интервюто той подчертава, че винаги се е интересувал от Русия и от историческа, и от културна гледна точка и припомня визитата си през 2002 г.  -  второто му задгранично посещение като министър-председател на страната. Срещата му с руския президент тогава оставила много интересно и положително впечатление.

"Сега между нашите страни съществува известно напрежение, но не мисля, че то ще продължи дълго. Проблемите винаги са нещо временно и конюнктурно. Днес това е модно явление, което преследва моментални интереси. В отношенията между България и Русия трябва да се вижда реалното, прагматичното и полезното", заяви още Сакскобургготски.

По думите му изключително полезен е фактът, че Русия се е включила в решаването на проблемите в Близкия изток.

А за европейските санкции срещу Русия изтъква, че влияят зле не на нея, а на страните от ЕС.

"Аз съм европеец. Роден съм на континента и през целия ми живот съм тясно свързан с Европа. Убеден съм, че ЕС е единствената възможност за Европа да бъде сериозен икономически играч и световен политически фактор", каза още бившият премиер.

Според него България е положителен пример за ползата, която носи европейската общност:

"Ако през 2008 г. по време на икономическата криза не бяхме членове на ЕС, не е ясно къде щяхме да се намираме сега. Но като част от един общ съюз, общ клуб, семейство, можахме да преодолеем тези усложнения."

Сакскобургготски коментира и предстоящите извънредни парламентарни избори у нас.

"Мисля, че след изборите ще се появи необходимостта от формирането на коалиция. Убеден съм, че на България е нужна максимално широка коалиция, която да може да отчете желанието на възможно най-голям брой избиратели".

По повод ролята на монархията в съвременното общество пък последният български цар каза:

"Няма съвременно и старомодно управление на държава. Едва след Първата световна война се формира мнението, че републиката е по-сполучлива форма на управление, а някои монархии бяха отстранени, включително не винаги чрез демократични методи. Но да се смята, че монархията не е съвременна, е политическа грешка. За мен е важно държавите да се развиват, като отчитат предишния си опит, историята. В този план голямо впечатление ми прави днешното развитие на Русия, това, че тя си спомни своите традиции, използва историческите символи и събития".