Повод за проверката е сигнал срещу Игнатов, стана ясно по време на заседанието на комисията вчера, пише "Стандарт". 
В него се посочва, че доцентът е записал директора на Старозагорския оперетен театър Веселин Стойков в курсове на частния ВУЗ, а след това директно го е прехвърлил в магистърска програма. През цялото време Стойков не е имал завършена бакалавърска степен.

Макар правилникът на НБУ да позволява подобна маневра, академичната автономия в случая е възможно да влиза в конфликт с действащия закон за висшето образование, уточниха от комисията.

В документа е записано, че магистър у нас се става след придобиване на най-малко бакалавърска степен. Ако бъде установено, че практиката курсанти да стават магистри е противозаконна, наредбите на университетите ще трябва да бъдат променени. По същество обаче това прави и дипломите на завършилите по този начин нелегитимни.

От комисията ще разследват и друг случай на нарушения във висши училища. На мушката ще са ректорът и зам.-ректорът на варненския Технически университет. Проверка по случая е установила, че двамата са обявявали обществени поръчки, които са спечелени от приближена до тях фирма.