Това съобщиха от Областната дирекция на храните в Пазарджик.

Кучето е било взето в понеделник следобяд от Мокрище и откарано в приют на сдружението "Вотан - нов живот за питбула". 

От неправителствената организация са поели ангажименти да направят пълни изследвания на кучето, да не го извеждат на публични места, да го разхождат с повод и намордник и да не допускат външни хора до него.

"Ние ще го отглеждаме, лекуваме и обучаваме, докато трае делото. След приключването му ще бъде преценено дали да ни бъде прехвърлен изцяло и изобщо каква ще бъде съдбата му. Иначе е много спокойно куче, опитва да вие, като остане сам, но вероятно до ден-два ще е свикнал. Категорично не показва агресивно поведение спрямо хора, единствено не харесва животни", написаха на официалната си страница във Фейсбук от организацията.

Те обясниха, че питбулът е бил прехранен, докато е бил под карантина и сега стомахът му е подут. 

"Разбираме най-добрите намерения на хората, които го посещаваха да го хранят, но му направиха лоша услуга с това прехранване. Стомахът му е пред пръсване, буквално не може да си стои на краката от тежестта, постоянно опитва да е седнал, защото му пречи и да легне нормално, съсипа се да повръща и да ходи до тоалетна и диша адски тежко. Такива състояния могат да доведат до обръщане на стомаха, при което надали би оцелял, както и до други, по-леки проблеми. Сега от глад и последвало прехранване, пак трябва да мине на диета", допълниха от "Вотан - нов живот за питбула".

3-годишният Тошко бе убит от питбула Зевс на 29 януари. По-късно бе задържан чичото на момченцето, който е собственик на кучето - 35-годишният Димитър Михайлов. Той бе обвинен, че не е положил достатъчно грижи за животното, което е причинило смъртта на момченцето. Съдът обаче го освободи от ареста без мярка за неотклонение.