Руският гражданин Алексей Каретников, който вероятно е от групата разкрити неотдавна руски шпиони, бе експулсиран от Съединените щати по решение на имиграционния съд, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Съдът реши да изгони Каретников, след като той признал, че е нарушил имиграционните закони и се съгласил да бъде експулсиран, за да избегне по-нататъшно съдебно преследване. Ако се върне в САЩ без разрешение от властите, руснакът отново ще бъде преследван от правосъдието, съобщи говорител на министерството за вътрешна сигурност. 

Руският гражданин Алексей Каретников е живеел близо до Сиатъл и е бил служител на компанията "Майкрософт", съобщи телевизия "Комо нюз Сиатъл". Телевизията се позовала на служители от федералните органи на реда, един от които уточнил, че Каретников пристигнал в САЩ преди по-малко от година. Двайсет и тригодишният руснак бил открит чрез негов адрес в град Редмънд в щата Вашингтон, където се намира централата на "Майкрософт".
Според "Комо нюз Сиатъл", "Майкрософт" потвърдила, че Каретников бил назначен преди по-малко от година на работа в компанията на стартова позиция като изпитател на софтуер.

ФБР разследва 23-годишния руснак от миналата есен. Следователите обаче не могли да съберат достатъчно доказателства срещу него, за да повдигнат обвинение, и били на мнение, че случаят му е различен от този на останалите от шпионската мрежа. 

Десет руски шпиони, проникнали в САЩ, бяха депортирани миналата седмица в замяна на четирима души, осъдени в Русия за предателство. Всички те живеели край Ню Йорк, Бостън и Вашингтон. Единайсети обвиняем - предполагаемият ръководител на групата, се укрива, след като бе освободен под гаранция от властите в Кипър.