Това предадоха Ройтерс и БТА, цитирайки изявления на Тилърсън говори пред журналисти във Вашингтон. Той припомни, че с Лавров са се чули по телефона през последните дни и тези разговори са били "професионални, без агресивност".

Двамата дипломати ще бъдат в Манила за министерската среща на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), на която са поканени и страни от по-широкия източноазиатски регион.

Това ще бъде първата им среща лице в лице след решението на Москва да съкрати със 755 души персонала на американските дипломатически мисии в Русия.

Решението на Москва, разбира се, ще направи живота ни по-труден, каза Тилърсън пред репортерите в Държавния департамент. Той отбеляза:

"Струва ми се, че министър Лавров и аз разбираме своите роли, разбираме своята отговорност. Смятам, че той също толкова, колкото и аз, е привърженик на опитите да намерим път, за да върнем нашите отношения (в нормално русло) и да сближим (Москва и Вашингтон)".

Президентът Тръмп "не е щастлив" от санкциите на Конгреса

Държавният секретар призна, че руско-американските отношения са изправени пред опасност от по-нататъшно влошаване. Според него изходът от тази ситуация е в "запазването на някакво равнище на стабилност в тези отношения, като продължим търсенето на взаимни интереси и пътища за уреждане на разногласията, за да не се превърнат те в открит конфликт".

Тилърсън каза, че нито той, нито президентът Доналд Тръмп, е "много щастлив" от новите санкции срещу Русия, които Конгресът гласува миналата седмица:

"Ние ясно дадохме да се разбере, че според нас тези действия не спомагат за успеха на нашите усилия, насочени към нормализацията на руско американските отношения. Но такова бе решението на законодателите и те го приеха с огромно мнозинство. Президентът приема това и всички признаци сочат, че той ще подпише този законопроект".

Според държавният секретар него санкциите показват, че американците са силно озадачени от действията на Москва, макар че искат САЩ да имат "функционални отношения" с тази ядрена сила.

"Малък успех" в Сирия

Тилърсън каза, че САЩ подкрепят формата на междусирийските преговори в Женева, но смятат, че засега няма условия за нов кръг от дебати за бъдещето на сирийската власт.

Вашингтон е отворен за дискусии с Москва по въпроса за необходимите последователни стъпки с цел преодоляване на конфликта в Сирия, каза още той.

Държавният секретар подчерта, че САЩ се стремят към запазване на "единна, а не разделена" Сирия, разработване на "нова конституция" в арабската страна, произвеждане на "свободни и справедливи избори", поемане на властта от "ново ръководство".

"И мнението ни все още е, че режимът на (президента Башар) Асад няма роля в бъдещето управление на Сирия", добави американският дипломат № 1.

Същевременно той окачестви като успех, макар и малък, създаването на зона за деескалация в Югозападна Сирия с усилията на Русия, САЩ и Йордания.

Вашингтон планира кампания за "мирен натиск" върху Северна Корея, но не настоява за смяна на режима в тази страна и ускорено обединяване на Корейския полуостров, каза Тилърсън.

Държавният секретар остава на поста си

Тилърсън, цитиран от Асошиейтед прес, призна също, че има някои различия с президента Тръмп, например по въпроса за ядреното споразумение с Иран, но добави, че се чувства добре на поста си.

По този начин Рекс Тилърсън за пореден път разсея спекулациите, че е недоволен и че търси начин да се оттегли.

Той каза, че се ползва с доверието на Тръмп, който често му звънял в късни часове и през уикенди, търсейки съвета му по различни външнополитически въпроси.

Първа среща на представителите в ООН

Новоназначеният постоянен представител на Русия в ООН Василий Небензя и неговата американска колежка Ники Хейли имаха първа среща в Ню Йорк.

Това предаде ТАСС, цитирайки постоянното представителство на САЩ при световната организация.

Двамата обсъдиха двустранните отношения, борбата с тероризма и обстановката около Северна Корея.

Посланик Хейли приветствала Небензя с встъпването му в длъжност, а по-късно самият Небензя съобщи, че двамата с Хейли "разменили няколко думи" и че планират да се срещнат по-късно за разговори по същество.