Това каза държавният глава Румен Радев пред bTV, във връзка със срещите му с председателя на ВАС Георги Колев, председателят на ВКС Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров.

„Организирах тези срещи, защото дебатът за съдебната реформа е много полезен в нашето общество. Всички чакаме съдебната система да се превърне в тази, която ще гарантира справедливост, истинска война с корупцията“, заяви президентът, но подчерта, че не може да бъде арбитър.

Във връзка с инцидента с колата на Лозан Панов, държавният глава коментира, че бил информиран за инцидента, но не знае защо е имало забавяне по уведомяването за случая.

Разбрах за случая от г-н Лозан Панов. Началникът е предприел веднага всички действия в неговата компетентност, като е организирал служебна проверка– техническа експертиза, преглед на камери на гаражи, паркинги и т.н., каза Радев

Относно това как приема идеите на Лозан Панов – главният прокурор да бъде изваден от съдебната система, да се свика ВНС, Радев обясни, че когато изведем главния прокурор от тази съдебна власт и го направим абсолютно самостоятелен орган ще го направим още по-недосегаем.

Относно идеята на Панов за ВНС президентът коментира, че за това са нужни промени в Конституцията.

Г-н Панов не ми представи такъв, нахвърли ми някакви мъгляви идеи. Но не може да поставя на президента задача да изготви такъв проект. Не е президентът органа, който проект за нова Конституция“, допълни Радев.

На въпрос защо към него се отправят тези искания, държавният глава заяви:

„Мисля, че има политически елемент в тези искания. Аз му го бях написал много преди да му го кажа на живо, казал съм го и в публичното пространство“.

Държавният глава поясни, че за свикване на ВНС трябва да е много ясно какво означава това. „Проблемите не са само в прокуратурата. Проблеми има в цялата съдебна система, проблеми има и в НС, което не работи вече втори месец, проблем има с недоверието в политическите партии и това референдумът го показа много ясно. Трябва да знаем защо ще свикваме такова ВНС – само, за да орежем правомощията на главния прокурор ли?“, попита Радев и уточни, че обикновено ВНС се свиква, когато имаме искане за промяна на формата и устройството на държавното управление.

„В програмата на ПП ГЕРБ също има виждане за свикване на ВНС и промяна в Конституцията, макар и да не се казва каква. Нека г-н Панов отиде при ПП ГЕРБ и да уточнят, да съберат всички възможни искания и да подложим нещата на дебат“, поясни президентът.