Община Хасково предприема действия за връщане на имотите още през 2001 година. Следват размяна на 21 преписки между различни ведомства, включително и с Народното събрание.

"Има документи, които доказват - автентични документи, че тези терени на военните, които в момента са в Хасково - над 280 декара, са собственост на общината, тъй като там е написано, че навремето, когато царската армия се е настанявала тук, Градският съвет на Хасково е дал тези терени с лаконичния коментар, че те се предоставят на царската армия и въобще на армията да ги ползва безвъзмездно до тогава, докато има такава. И тъй като вече по-голямата част от терените, с изключение един, са освободени от армията, ние на базата на този документ ще си искаме собствеността", обясни кметът на Хасково Георги Иванов.

Министърът на отбраната Аню Ангелов пък отговори, че няма актуално искане за безвъзмездно предоставяне на военните имоти
"Има много по-прост начин, защо трябва да се съдим. Тези три години и половина при мен няма актуално искане с решение на Общинския съвет за безвъзмездно предаване. Иначе ние в почти всички градове - навсякъде, където имаме възможност и където по принцип не очакваме някаква възможност за продажба, ние ги даваме", категоричен бе той.

В крайна сметка съдът ще трябва да се произнесе чия собственост са военните имоти.

През септември м.г. военният министър отчете, че от началото на мандата на правителството са продадени 60 имота на армията за общо 11, 6 млн. лева, а от средата на юли 2009 г. 119 военни имота са предоставени на общините поради отпаднала необходимост.