119 от ”заложниците” в ”Арена Армеец” съдят държавата

stat
08:08  |  29 октомври 2015 | Общество / Редактор Десислава Димитрова /  
Надписи ”SOS” и ”Помощ” имаше по прозорците на залата, докато хората бяха заключени вътре Надписи ”SOS” и ”Помощ” имаше по прозорците на залата, докато хората бяха заключени вътре
Сн.: БГНЕС

119 души от служителите на секционни избирателни комисии, които бяха държани като заложници в зала "Арена Армеец" са подали жалби срещу държавата.
Те вече са се оплакали в прокуратурата за незаконно задържане в залата заради безпрецедентния хаос при приемането на изборните протоколи и бюлетини в Общинската избирателна комисия (ОИК), където повече от 5000 души бяха държани денонощие или дори две, съобщиха от държавното обвинение пред "Сега".

Ако по жалбите им не бъдат предприети действия, някои от тях се канят да съдят държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Както вече стана ясно - 117 души бяха прегледани от медицински екипи, а 12 души бяха приети в болница, след като писаха апели за помощ по прозорците.

В жалбите си служителите на СИК твърдят, че са били задържани незаконно. Те питат по чие разпореждане е станало това и защо не са били уведомени по реда на Наказателно-процесуалния кодекс за ареста си. Също и защо не са били освободени, след като медиите показаха какво се случва.

Все още не е ясно дали прокуратурата ще започне разследване за действията на ОИК. От държавното обвинение заявиха, че по жалбите трябва да се произнесе наблюдаващ прокурор. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обаче каза, че няма основание да се търси отговорност за незаконно задържане.

"При едно противозаконно задържане трябва да има умисъл. Трябва да се прави разлика между противозаконно задържане и организационни неуредици", коментира той.  

Известният правозащитен адвокат Михаил Екимджиев обаче смята, че може да има успешни дела срещу държавата, ако прокуратурата не предприеме действия.

"Смущаващо е, че цялата ситуация около "Арена Армеец" бе окачествена от повечето наблюдатели като организационен хаос и опорочаване на изборите. Никой обаче не видя бруталното нарушение на основното конституционно право на лична свобода и неприкосновеност. Тези хора бяха държани денонощия насилствено под полицейска охрана на една ограничена територия", коментира той пред Mediapool.

Екимджиев подчерта, че съдът в Страсбург има богата практика за незаконното задържане. По думите му за хора с влошено здраве, които се нуждаят от животоподдържащи медикаменти, това третиране от страна на държавата минава границата на суровост и вече представлява нечовешко и унизително отнасяне.

"Подобно отнасяне е забранено и от българската Конституция. За тях случилото се е неочаквано. Всички те казват, че не са допускали, че ще бъдат държани с дни", добави той.

Шефка в ЦИК: Бих удушила някого от властта

Зам.-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева заяви за пореден път, че не ЦИК е отговорна за хаоса в зала „Арена Армеец” в изборната нощ, а ОИК.

"Не мога да дам аз отговор защо хората бяха заключени в зала „Арена Армеец”. МВР осигури охрана, питайте тях. Организацията беше перфектна. Ако майка ми и синът ми бяха вътре, щях да удуша първият срещнат от властта”, заяви тя и обвини медиите, че насаждат лошо отношение към ЦИК.

Мусорлиева подчерта, че в никой друг голям град не е имало такива проблеми и уточни, че ЦИК отговаря за контрола по законосъобразност на актовете на 265 ОИК.

След писмо от вицепремиера Томислав Дончев и на основание на Изборния кодекс, ЦИК взе решение за допълнително възнаграждение от 60 лева за членовете на секционните комисии от столичната община, които предадоха книжата в общинската избирателна комисия (ОИК).

Избирателната активност и вот на референдума

Избирателната активност от първия тур на местните избори е била 53,6 на сто, обяви ЦИК, след като за първи тази информация се забави дни след изборите.

Гласувалите на националния референдум са 39,67 на сто от избирателите. Електронното гласуване са подкрепили 69,49 на сто, а против са били 25,99 на сто от участниците в референдума.

Недействителните бюлетини са 4.52%.Последно в Общество


Има ли шанс за Македония?

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.