Това заяви бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, цитиран от РИА "Новости".

Вчера американският държавник и анализатор, който е в Москва, се срещна с президента на Русия Владимир Путин.

„Винаги съм бил убеден, на основата на опита от много кризисни ситуации, че в крайна сметка Русия и САЩ ще се убедят, че трябва да действат съвместно“, каза днес Кисинджър, говорейки на форум в памет на руския политик Евгений Примаков.

Той призна, че „сега ние разбира се можем да изброим разни причини за недоволство, сложности“.

„Въпросът – продължи Кисинджър – е следният: ще намерим ли ние такова (общо) виждане за света, който искаме да създадем в бъдещето, ще стигнем ли до форма на диалог, който ще можем да поддържаме?“

Той предложи такъв отговор:

„Аз гледам оптимистично към бъдещето, аз смятам, че такава възможност има. Оптимистично възприемам тази ситуация, тъй като светът се глобализира, тъй като все по-голямо влияние оказват новите технологии. Като имаме предвид историческите позиции, миналото на всяка от страните (ни), мисля, че може би сме в началото на следващ етап на руско-американските отношения“.

По думите на Кисинджър трябва да се тръгва от предпоставката, че светът се стреми към „конструктивна еволюция“. При нея „никоя страна няма да насочва усилията си да подкопава дейността на друга, или да получаване предимства, а напротив ще насочва усилията си към постигане на резултатно  сътрудничество“.

„В такъв дух винаги съм се старал да действам – каза американският лектор. - Такова отношение трябва да възприемем, ако искаме да говорим за бъдещето на всяка страна.“