Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти по време на шахматна среща със следователи и членове на ВСС, в която взе участие световният шампион по шахмат Анатолий Карпов, съобщи Агенция "Фокус".

Коментарът на Цацаров бе в отговор на въпрос дали с Анатолий Карпов са говорили по темата за произхода на българската азбука, след като по-рано днес шахматистът заяви в телевизионно интервю, че в Русия знаят, че кирилицата идва от Византия.

Главният прокурор отрече двамата да са обсъждали този въпрос.

"Обсъдихме една негова инициатива, която ще се опитаме да намери почва у нас, а именно създаването на шах клубове в местата за лишаване от свобода. Ако трябва да го кажа по друг начин шах-матът е шах-мат.


Затворниците се обучават от доброволци, като такъв проект вече е осъществен в Русия, Бразилия, Чили, САЩ и Швейцария.

„Нямам нито една загуба в България от 1981 г. насам“ – това призна световният шампион по шахмат Анатолий Карпов по време на срещата с главния прокурор.


Добрите отношения, добрите чувства на руския към български, българския към руския народ са факт, но това не може да промени историята - че именно България е дала азбуката на славянските народи. Независимо от това кой какво казва. Независимо от това този, който го казва каква длъжност заема. Повтарям шах-матът е шах-мат. Добрите отношения са добри отношения. Историята не може да бъде променена", каза главният прокурор Сотир Цацаров.

"24 часа" пък съобщи, че след днешното изказване на Анатолий Карпов премиерът Бойко Борисов е отложил предвидената среща с него. Онлайн изданието на ежедневника се позовава на собствени източници, засега няма официално съобщение от пресцентъра на Министерски съвет. 

На 24 май руският държавен глава Владимир Путин заяви, че 24 май е празничен ден в Русия, заради Деня на славянската писменост, която е дошла в страната „от македонската земя“. Президентът каза това в рамките на срещата си с македонския му колега Георги Иванов в Москва. Изказването на руския президент предизвика вълна от остри реакции у нас.