"В момента на терористичната атака с дрон по руски военни обекти в Сирия, шпионски самолет "Посейдон" на военновъздушните сили на САЩ патрулираше в продължение на повече от четири часа на височина от 7000 метра между "Тартус" и "Хмеймим", гласи комюникето, цитирано от ДПА и БТА.

Коментарите на Пентагона, че джипиес навигационната технология, използвана за пилотирането на дроновете може да бъде придобита чрез източници със свободен достъп, "събужда у нас не само притеснения, но и юридически интерес", каза в комюнике руското военно министерство.

Повече от 10 безпилотни летателни машини атакуваха руската военновъздушна база "Хмеймим" и военноморския обект "Тартус".

Министерството каза, че руските въоръжени сили са успели да установят контрол върху някои от дроновете, а другите са били поразени с ракети. То допълни, че те са пренасяли професионално изработени експлозиви и са имали техническия капацитет да извършат нападение от около 100 км разстояние.

"Инженерните решения, използвани в атаката, може да бъдат получени само от страна, разполагаща с високотехнологична способност за предоставяне на сателитна навигация и дистанционен контрол", допълни министерството.