Русия поема ротационното председателство в период на крайно изостряне на обстановката в Сирия и в решаващия етап от избора на нов генерален секретар на ООН, предаде ТАСС, цитирана от БТА..

Първата среща на съвета под председателството на Русия ще се състои на 3 октомври, когато ще бъде утвърдена и работната му програма за месеца. Същия ден, в понеделник, руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин ще даде и пресконференция, на която ще разкаже за планираните през октомври мероприятия.

От руското постоянно представителство съобщиха, че през октомври Съветът за сигурност "ще продължи, а е възможно и да приключи, процеса по изработване на препоръка към Общото събрание относно кандидатурата за нов генерален секретар на ООН".

Както вече бе съобщено, на 5 октомври на закрито заседание на съвета ще се състои шестото предварително гласуване в рамките на тази процедура. При него за първи път ще се използват разноцветни бюлетини за постоянните и непостоянните членове на Съвета за сигурност. На този етап мнението на петте постоянни членки - Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция, ще има решаващо значение, защото те имат право на вето и могат да блокират всяка кандидатура.

В това гласуване за първи път ще бъде включена и новата българска кандидатка за високия пост - Кристалина Георгиева като официално одобрен от българското правителство кандидат вместо Ирина Бокова. Така Георгиева се включи в надпреварата в последния етап, но в нея остава и Бокова като самостоятелен кандидат, което се допуска.

Преди това, в понеделник, новата българска кандидатка ще бъде изслушана от Общото събрание и ще отговаря на въпроси от страните членки на ООН, съобщи вчера председателят на ОС Питър Томсън.

Според неназовани дипломати от страни членки на съвета, ще са необходими още най-малко две гласувания, за да може Съветът за сигурност да вземе окончателно решение.

Според съществуващите правила претендентът трябва да събере най-малко 9 гласа "за" (от общо 15 членки на съвета), в това число и на всичките 5 постоянни страни членки. След това името на кандидата, който изпълни това условие, ще бъде предложено за утвърждаване от Общото събрание на ООН.

През този месец се очакват и най-малко две заседания на Съвета за сигурност за обстановката в Сирия, след като само през последната седмица се състояха три открити заседания по сирийската проблематика.

Кристалина Георгиева представи визията си за шеф на ООН

Официалният български кандидат за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева публикува визия за дейността на лидера на световната организация на сайта на Дружеството за ООН в България.

С тази позиция Георгиева възнамерява да се яви на изслушването пред Общото събрание в Ню Йорк в понеделник.

Гласът на генералния секретар трябва да бъде чуван непрекъснато в световен мащаб и той да настоява за действие по отношение на изменението на климата, пише Георгиева.

Тя се ангажира да задълбочи сътрудничеството с Африканския съюз в областта на превенцията на конфликти, обещава да търси нови източници на публично финансиране за разгръщането на мироопазващите операции и да привлече частни инвестиции за нуждите на бежанците от войни.

Според Георгиева ООН е достигнала до ниво, в което е разглеждана като бавнореагираща, неефективна и без фокус: "Искам да възстановя репутацията на Обединените нации като източник на иновации, партньорство и резултати".

Джийн Красно: Генералният секретар на ООН ще е от Източна Европа

Новият генерален секретар на ООН ще бъде от Източна Европа, ако Русия не промени становището си в последния момент, прогнозира пред БНР проф. Джийн Красно, университетски преподавател в Ню Йорк и един от активните участници в кампанията жена да оглави организацията.

"Да, абсолютно. Русия контролира това. Русия има право на вето в Съвета за сигурност и ако все още е на позицията, че е ред на кандидат от Източна Европа да бъде генерален секретар на ООН, те напълно могат да контролират това. Ако обаче са се отказали, тогава може кандидат от Източна Европа да бъде заместник-генерален секретар", заяви тя.

Проф. Джийн Красно добави, че от интервютата, които е правила с посланиците на различните държави, е останала с убеждението, че новият генерален секретар ще е от Източна Европа.

Според Красно, Кристалина Георгиева има големи шансове, Ирина Бокова също, макар че българското правителство свали доверието си от нея.