Това обяви генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен след заседание на Съвета НАТО-Русия. Съвместната инициатива е насочена към сътрудничество в предотвратяването на отвличания на самолети и терористични нападения като тези от 11 септември 2001 г., предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Съветът НАТО-Русия одобри руските предложения за борба с пиратството по море, в частност по бреговете на Сомалия. Расмусен каза, че на заседанието в Брюксел двете страни са се договорили да засилят контрола срещу разпространението на химическо и биологическо оръжие.

Все още не е постигнато съгласие с Русия по противоракетния щит, който създаде вероятност от нова оръжейна надпревара в Европа, предаде ДПА.
Но всички сме съгласни, че е важно да продължаваме да се опитваме, да продължаваме да разговаряме и да се вслушваме един в друг, обясни генералният секретар на алианса.
Расмусен още веднъж заяви, че щитът не е насочен срещу Русия въпреки опасенията на Москва, а също, че страните от НАТО не смятат Русия за враг.
Той каза също, че остава оптимист, че политическо споразумение с Русия може да бъде постигнато навреме за срещата на върха на НАТО в Чикаго през май, която ще съвпадне с декларирането на "временния оперативен капацитет" на щита.

Искаме ясни гаранции, че системите за противоракетна отбрана не са насочени срещу стратегическия ни потенциал, заяви Сергей Лавров пред журналисти, цитиран от Франс прес.
"Готови сме за диалог при условие, че се зачитат законните интереси на всички страни. Все още имаме време, но с всеки изминал ден то намалява", добави руският министър.
По думите му, Москва иска да се подготви нов Договор за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) без предварителни условия.

"Руските предложения по новия договор са отдавна известни, но партньорите ни засега не откликват на тях. След възникването на кризата заради отказа на страните от НАТО да ратифицират споразумението за адаптиране на ДОВСЕ, ние така и не можем да излезем от задънената улица. За Русия е недопустимо положението, при което системата за противоракетна отбрана (ПРО) на НАТО ще покрива част от територията й", каза Лавров.

Според него новият радар, който ще бъде разположен в Турция в рамките на ПРО, ще контролира значителна част от Русия.
Русия иска да гарантира сигурността си със собствени сили, подчерта той.
"В ислямските страни назрява разкол между сунити и шиити, който заплашва да взриви целия ислямски свят. Русия категорично възразява срещу използването от НАТО на т.нар. "либийски модел" в бъдеще", заяви Лавров.

Той предупреди партньорите от НАТО да не подтикват ръководството на Грузия към авантюри, като тази от август 2008 г.

Не очакваме ракетна заплаха от Русия, а, честно казано, става дума за Иран, заяви американският държавен секретар Хилари Клинтън. Тя добави, че неразбирателствата по този въпрос с Москва засега остават и отчете, че се запазва "голяма дупка" по въпроса за намаляването на конвенционалните оръжия.
Нашите планове не засягат руските стратегически интереси и не изискват ответни военни мерки, посочи Клинтън.

България има приоритет за изграждането на център за реакция в случаи на кризи и за обучение на екипи по гражданска защита, с което да участва в плановете на НАТО за "интелигентна отбрана", съобщи междувременно външният министър Николай Младенов пред български журналисти в Брюксел. Той добави, че страната ни има опита с обучителния център край Монтана, а и региона има нужда от подобна база.
Другият български принос са споразуменията с Гърция и Румъния за въздушна полиция, посочи министърът.