Отбелязването на 140-ата годишнина от Освобождението на България в Руско-турската война от 1877-1878 г. трябва да спомогне за сближаване с Русия, казва още той.

За тържественото честване в София има покана и уверение, че  ще присъства и руският президент Владимир Путин.

Годишнината от Освобождението трябва да стане за България и Русия важна крачка една към друга, заявява Симеонов и отбелязва, че през последните години отношенията между двете страни не са били много перспективни, но годишнината може да бъде използвана, за да се организираме "общ празник".

Говорейки за сегашното състояние на българо-руските отношения, вицепремиерът изтъква, че "проблемът е в неравноправното положение на двете страни". Това, в частност, се отнася за отделни двустранни споразумения, които, според него, не носят особена полза на българската страна.
Като пример той дава проекта за петролопровода "Бургас-Александруполис". Газопроводът "Южен поток" също не беше достатъчно балансиран проект, казва Симеонов, цитиран от БТА.

Във връзка с изграждането на атомната електроцентрала "Белене" политикът подчертава, че българската страна е изпълнила задължението да купи реакторите и в близките месеци ще вземе решение за бъдещето на проекта.

Според вицепремиера равнището на двустранните търговски отношения не отговаря на интересите нито на България, нито на Русия и посочва, че съответните министерства в двете страни работят за отваряне на руския пазар за български стоки.

България очаква руските си гости, заявява Валери Симеонов и изразява надежда, че повече да няма затруднения със самолетните полети от Русия до България няма. Вицепремиерът казва също, че българското правителство работи за опростяване на визовия режим за руски граждани.