Десетки български граждани бяха блокирани на летището в Тимишоара, след като самолет на нискотарифния авиопревозвач "Райън еър" е бил отклонен от маршрута Лондон-Пловдив към летището на румънския град вчера вечерта.

След подаден сигнал, българското посолство в Букурещ е влязло в контакт с летищните власти, както и с представители на авиокомпанията. Посолството е съдействало за осигуряване на алтернативен транспорт на българските граждани до България.

Около 60 наши сънародници са се възползвали от възможността да бъдат превозени с двата осигурени автобуса. Останалите българи са предпочели да останат на летището, като до момента два пъти са им осигурени ваучери за храна.

По информация на летищните власти, 23-ма души - майки с деца, са били настанени в хотел. Почетният консул на Република България в Тимишоара е поел ангажимент да посети сънародниците ни на летището и да окаже съдействие.

Продължават опитите на българския консул в Букурещ Мирчо Иванов да осъществи контакт с представители на авиокомпанията.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Букурещ: +40 21 230 21 50 и +40 21 230 21 59.

Вчера около полунощ общо 175 български граждани са кацнали на летище "Тимишоара“, уточни консулът на България в Букурещ Мирчо Иванов, цитиран от "Фокус".

Около 62-ма в 1.00 часа през нощта са се качили на автобуси и са транспортирани. В момента се намират на границата. За съжаление, отново поради лоши метеорологични условия, "Дунав мост“ е затворен и не могат да преминат границата, каза Иванов.

Държим връзка с летищните власти, имаме пълно съдействие на местните власти. Уверявам ви, че това, което зависи от нас, ще го направим, за да разрешим максимално бързо казуса, защото се поставям на тяхно място и ги разбирам, заяви Иванов. Той добави, че хората на летището отказват да пътуват с автобус, което е разбираемо, тъй като едната граница е затворена. Ако трябва да пътуват до Гюргево, са 7-8 часа при нормални метеорологични условия.

При настоящите условия не е препоръчително да се пътува, каза той.

"Хората от автобусите чакат да бъде отворена границата. От тях не сме получили оплакване и не сме имали искане за съдействие. Ако постъпи такова, ще реагираме“, увери българският консул в Букурещ.

Тази сутрин от Летище "Пловдив" съобщиха, че са започнали почистване на пистите и летището е затворено. Вчера са били отложени три полета заради метеорологичната обстановка, а пътниците, които е трябвало да излетят за Москва, са настанени на хотел в Пловдив. Причината за това е, че самолетът им не е дошъл до България, а е кацнал в Кишинев.