"Съществува една спорна зона (с България) за държавната граница на териториалните води на двете държави. Наистина става дума за 17 кв. км, не е много, но между европейски държави, сътрудничещи си максимално в много аспекти, с общи интереси в много области, не виждам защо тези неща да не могат да бъдат решени много бързо", заяви вчера външният министър Кристиан Дяконеску.
Той настоя за политическа дискусия за разграничаване на контитенталното плато и морската територия с България. Темата била от дълго време, но Румъния не влязла в "етап на предявяване на претенции".

От 1994 г. се състояха 14 кръга преговори между двете страни по темата за делимитация на черноморските пространства, водени на експертно ниво от началниците на правните дирекции в министерствата на външните работи на Румъния и на България, се казва в позицията на посолството на Румъния, цитирана от БТА.
Потвърждаваме, че отношенията на Румъния с Република България се развиват в духа на добросъседството и на изключителното сътрудничество в качеството им на държави - членки на ЕС и НАТО, се казва в изявлението. В него се изразява желанието на Румъния за разрешаването на възникналия проблем по пътя на двустранните преговори. За целта съвместно с българските партньори ще бъдат разгледани всички възможности за постигане на изгоден компромис за двете страни.

"Обнадеждени сме, че ще стигнем до споразумение по пътя на преговорите между двете страни в резонно време", се отбелязва в изявлението.

От МВнР заявиха вчера, че "въпросът не представлява проблем в двустранните ни отношения". Последният кръг (седемнадесети поред) от преговорите между двете страни се е състоял през декември 2011 г. в София, тази година преговорите щели да продължат в Букурещ.

Дяконеску постави и въпросът за положението на румънското малцинство в България. Той посочи, че иска "същите стандарти и същите принципи да се прилагат навсякъде по отношение на режима на малцинствата на европейско ниво".