Държавният глава каза това по време на посещението си в БТА по повод на 115-ата годишнина от създаването й.

Той заяви, че очаква 100-процентова прозрачност в енергетиката чрез пълен одит, включително и международен, както и качествен дебат как да се решат проблемите на хората по открит и честен начин, а не чрез политическо противопоставяне, което по думите му в момента не работи, защото хората, организирайки протестите, стоят настрани от партиите.

"На мен не ми е достатъчно ДКЕВР просто да проверява ЕРП- та, искам да бъдат проверени всички, настоявам и очаквам и международен одит", каза Плевнелиев, който още преди ден се обяви за проверки в БЕХ и НЕК, и допълни:

"Трябва да си даваме сметка, че от всеки платен лев за електроенергия, електроразпределителното предприятие получава между 6 и 9 стотинки и това поставя въпроса къде отива останалото. Работата на ДКЕВР, БЕХ, НЕК и другите дружества по веригата също трябва да бъде обект на проверка."

Плевнелиев настоява парламентът да направи дебати за енергетиката, на които да бъдат поканени и протестиращите срещу високите сметки за ток


"В енергетиката се харчат милиарди. Какво очакват хората - прозрачност - да се знае. Второ - ефективност! Трето - възможност за избор, либерализация, това искат хората. Те са срещу монополите. Четвърто - те скандират "мафия". Посочете мафията и я осъдете. Аз мисля, че ще бъде една много добра идея, ако вместо хората хвърлят домати и камъни по парламента, да бъдат поканени да влязат вътре в парламента, да излъчат представители, да се чуе техният глас, да се направи национален дебат в парламента по енергетиката с аргументи, с конкретни ангажименти, а не с лозунги за национализация и подобни."
 
Това каза президентът, цитиран от БНР.
 
По думите му България вече мина през всичкото това - през експертни правителства, през извънредни избори, но хората искат резултати - доходите да се качат.
"Това как ще го постигнем?".

Той изтъкна, че е важно решенията в енергетиката да се взимат, отчитайки интереса на хората и да водят до ефект за хората.

"Правилното решение е да се връщаме обратно към комунизма чрез национализация или правилното решение е да направим това, което в Европа отдавна е направено - право на избор на доставчик от всеки гражданин. Правилното решение е след 10 години да бъдем на палатки с амортизирани панелки, на които им падат панелите, но с нова ядрена централа или правилното решение е да санираме всички панелки за 10 пъти по-малко пари", попита държавният глава.
 
Според него кризата е голям шанс да вземем правилните решения в българската енергетика - след 2 години да сме изцяло либерализирани, след 8 години да живеем в нови градове, нашите деца и внуци да останат да живеят в тези панелки, които са санирани и в които може да се монтират и "умните" електромери".

Плевнелиев отново отхвърли и исканията на опозицията за предсрочни избори и служебен кабинет.
"Имаме легитимно правителство и конституция, която трябва да се спазва", каза държавният глава.

Той отказа да коментира оставката на финансовия министър Симеон Дянков и каза, че това дали могат да се правят оттук нататък нови персонални промени в кабинета е единствено и само в компетенциите на изпълнителната власт.
"За мен е много важно да има ясни приоритети и по тях да се постигат резултати", каза президентът и допълни: "Хората ще дадат на следващите парламентарни избори своята оценка за това, което той е свършил, а аз ще се съобразя с вота на хората".