Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов по bTV, цитиран от БГНЕС. Вчера се разбра, че родителите на 24 деца първокласници от пазарджишко училище са изтеглили децата си заради присъствието на ромски деца в класа.

Според министъра, основният проблем сега в българското образование е владеенето на българския език, а конкретният казус е проблем, който се решава в движение, като родителите имат право да заявят своята воля.
Чисто държавнически, родителите не са прави, но не мога да им въздействам. Като родител се опитвам да разбера какви са им подбудите, но понеже аз съм доста подозрителен към всичко, предполагам, че основната подбуда не е само качеството.
Може да са били подкокоросани, защото винаги има организация, която има полза от това.
Причините са комплексни, смята образователният министър.

По думите на Игнатов тези случаi не могат да бъдат решавани като еднократен акт, това е един дълъг процес и те ще имат продължение.

Министърът заяви, че не се е отложило въвеждането на забавачка за 5-годишните.
80% от 5-годишните деца в България ходят на детска градина, така че и без намесата ни, родителите знаят, че това е добре за децата, категоричен бе Игнатов.
Задължението е преди всичко държавно, когато държавата казва, че е задължително, то повишава стандарта за едно дете финансово, уточни Игнатов.

Запитан за организирания от Православната църква шествие в подкрепа на религиозно образование, Сергей Игнатов каза, че в момента религия може да се изучава в училище, тя е избираем предмет. Той обаче добави, че намалява броят на желаещите да изберат този предмет. 
Докато не се променят Конституцията и Законът за просветата, ще се спазва светският характер на българското училище, категоричен е Игнатов.
Вярата не може да бъде преподавана по академичен път, смята министърът на образованието.
Игнатов изрази опасенията си, че българското училище може да се превърне в арена на религиозно съперничество.