По държавната телевизия той увери, че 545-те членове на събранието скоро "ще поемат юздите на управлението", но не посочи конкретен срок.

По-рано президентът Николас Мадуро бе казал, че Учредителното събрание ще поеме властта до 72 часа, но също не се ангажира с конкретна дата.

Опозицията, която не приема резултати от изборите, вече съобщи, че работата си ще продължи и парламентът, в който тя има мнозинство. Това заедно с насрочените за днес протести против управлението на Мадуро, предвещава драматичен ден в размирната южноамериканска страна. (Раздвижване е най-вероятно от ранния след обяд по българско, когато във Венецуела денят започва.)

На УС се възлагат огромни пълномощия да прекрои из основи конституцията на страната и да укрепи позициите на правителството на Венецуела.

Мадуро и широко известни членове на събранието обещават да се разправят с контролирания от опозицията парламент и да насочат стрелите си срещу главния прокурор Луиса Ортега Диас, която стана един от най-отявлените критици на президента.

Един от ръководителите на Националния избирателен съвет (НИС) обаче отказа снощи да признае резултатите от изборите за УС, като изрази дълбоки съмнения в точността на официалните резултати от вота на 30 юни. Луис Емилио Рондон смята, че официално обявените данни са:

"резултат от процедура, при която не са спазени всички мерки за контрол, използвани при гласуванията във всички предишни години и които правеха възможно да се вярва на резултатите".

Шефката на НИС Тибисай Лусена заяви в неделя, че в гласуването са участвали 8 млн. души, а опозицията твърди, че пред урните са се явили само около 3 млн.

Всички погледи са обърнати към армията

Ройтерс обръща внимание, че венецуелските военни са все по-загрижени от масовото недоволство към тяхната роля в потушаването на антиправителствените протести.

Всички погледи сега са вперени в армията, за да се види дали тя ще остане лоялна на президента Мадуро. Опозицията също гледа към военните, очаквайки да види дали те ще се обърнат срещу правителството, дали ще притиснат Мадуро да изпълни нейните искания, включително провеждане на президентски избори.

"Ако не защитим режима, ставаме предатели и кариерите ни се провалят. Ако пък защитим правителството, ставаме врагове на народа", казал 40-годишен старши сержант с 18-годишна служба в армията в крайграничния град Сан Кристобал. Той помолил Ройтерс да запази анонимност.

САЩ искат отстраняване на Мадуро

Междувременно САЩ намекнаха, че искат оттеглянето на Мадуро.

Снощи държавният секретар Рекс Тилърсън каза, че САЩ искат да създадат условия, при които или президентът на Венецуела Николас Мадуро доброволно да се оттегли, или властта да действа в съответствие с конституцията на страната.

Тилърсън, че тази седмица са в ход междуведомствени политически дискусии за бъдещите ходове на САЩ спрямо кризата във Венецуела.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който все по-често се изказва по събитията във Венецуела остро осъди "диктатурата на Мадуро". Той се застъпи за здравето и безопасността на двамата видни опозиционни дейци, арестувани вчера.

В декларация на Белия дом, оповестена снощи, се казва, че Леополдо Лопес и Антонио Ледесма са политически затворници, незаконно задържани от режима на президента Николас Мадуро. Призовава се Каракас незабавно да освободи всички политически затворници.