"Има досъдебно производство за нецелево изразходване на публични средства и толкова можем да кажем към този момент", заяви пред "Труд" говорителката на главния прокурор Сотир Цацаров в качеството си на на ръководител на спецзвеното „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура.

Така тя коментира медийните информации, че заедно с ДАНС проверяват действията на шефа на НДК Мирослав Боршош и разследващи са нахлули в НДК.

Арнаудова уточни, че са назначени експертизи, които все още не са готови.

По-късно зам.-главният прокурор Борислав Сарафов допълни пред журналисти:

"Днес сутринта разговарях с наблюдаващия прокурор, който не даде съгласието си по чл. 198 от НПК за разгласяване на материали по разследването, поради което не бих могъл да кажа подробности. Разследването се води срещу неизвестен извършител. Парите са за издръжката на НДК, за електричество, за комунални разходи".

От януари 2018 г. България ще поеме председателството на Европейския съюз и за целта държавата предвиди милиони, с които да се ремонтират пътища, летище София и НДК. Разследващите са събрали данни, че част от сумата не е изразходвана по предназначение.

От НДК обаче категорично отрекоха информацията, че парите са харчени неправилно и подчертаха, че до момента не са уведомени по официален ред за това досъдебно производство. Не са изисквани нито документи, нито информация от изпълнителния директор Боршош, нито е викан като свидетел.

Междувременно в периода от започване на преустройството и адаптацията на сградата за целите на Председателството в НДК са извършвани множество проверки от различни институции – ДНСК, ГИТ и Агенцията за държавна финансова инспекция.

"ДАНС и прокуратурата никога не са нахлували в НДК. Изразходването на средствата по преустройството на НДК се отчитат прозрачно пред обществеността и подлежат на строг мониторинг от страна на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС и редица институции. Както отпускането на първите 17 млн. лв., така и отпускането на вторите 28 млн лв. за адаптацията и преустройството на НДК във връзка с Председателството, се осъществяват с Решение на Министерски съвет на базата на задълбочени анализи и доклади на няколко междуведомствени работни групи, включващи представители на над 10 институции", се казва в официално съобщение.

От НДК отричат и информацията, че до момента пресцентър за нуждите на Председателството не е проектиран.

Като лъжа определят и твърдението, че се къртят мраморни подове в НДК. Всички мраморни настилки се запазват и рехабилитират. Сменя се нискокачествена теракота (полагана през годините без проект) с висококачествен, калиброван италиански гранитогрес, уточниха от ръководството.

"Появилите се публикации са тенденциозна клеветническа кампания срещу НДК. В разрез с всички журналистически стандарти се тиражира непроверена и невярна информация, която цели да дискредитира не само една от най-прозрачно работещите институции в държавата – НДК, но и да навреди на подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС", пише още в позицията.