Това обяви пред журналисти при посещението си в Добрич президентът Георги Първанов и уточни, че по този повод ще помоли за среща с Негово светейшество патриарх Максим, предаде КРОСС.

Според Първанов религията би могла да подпомогне усилията на държава и обществото за излизане от духовната криза. „Едно такова обучение в училище без съмнение трябва да бъде обучение по етническа и религиозна толерантност", каза президентът.

В отговор на въпрос, свързан с ромския проблем, Първанов коментира, че когато става дума за интеграцията, би трябвало да търсим интеграция, която да не носи толкова етнически, колкото социален характер. „Най-лошото би било, ако се опитаме да етнизираме социалната политика", е категоричен Първанов.

Президентът призова да не забравяме, че има около един милион българи, които отдавна са в чужбина и че те също трябва да бъдат социализирани и интегрирани в обществото. „Т.е. решението не трябва да се търси за една или друга етническа група или религиозна, съответно, а за социалните общности".

Георги Първанов не даде категоричен отговор на въпроса дали вече е постигнат консенсус за шефското място на военното разузнаване. По думите му консенсус е много сериозна дума, „когато става дума за едно кадрово назначение".

В Добрич президентът бе гост на тържествата по повод 70-годишнината от връщането на Южна Добруджа в пределите на България.