По време на семинар „Високи компетенции по безопасност на движението по пътищата – качествена публична информираност“ комисар Рановски обясни, че има законопроект за промени в Закона за движение по пътищата, който вече е гласуван на първо четене в парламента, предаде Агенция "Фокус".

„Утре той ще мине на второ четене в транспортната комисия. Те нямат предложение за промяна на тези норми, но има такова настроение сред обществото. Предполагам, че утре в транспортна комисия ще бъде обсъждат и вариант за промяна – да не се приравняват тези с изтеклия срок с тези, които са употребили алкохол или наркотици“, обясни комисар Рановски.

„На база на общественото мнение предполагам, че утре ще бъде разгледан и вариант за промяна на тази норма и принудителна мярка за прекратяване на регистрацията … защото никой не казва, че този с изтеклия срок на свидетелството е неправоспособен, подчерта комисар Рановски.

Той уточни, че това се удостоверява с медицински документ, който не го издават от „Пътна полиция“.

По време на семинара стана ясно още, че за месец ноември са станали 570 тежки пътни инцидента със 70 загинали и 716 ранени. От началото на годината до 4 декември загиналите са 633. За същия период са регистрирани 22 779 водачи без свидетелство на управление.

Комисар Рановски определи като най-важна разпоредбата за премахване на задължението за поставяне на знак преди камерите по пътищата. По думите му друга промяна в Закона за движение по пътищата е било завършването на 10 клас за придобиване на шофьорска книжка.

Пред журналисти началникът на „Пътна полиция“ обясни, че над 900 000 автомобила са без застраховка „Гражданска отговорност“ от месец май 2016 г. до края на октомври 2017 г. Той уточни, че една голяма част от тях са такива, които не са в България.