Заместник -председателят на Движение “България на гражданите“ Найден Зеленогорски уточни, че това може да стане чрез специален закон за инфраструктурните облигации, който се прилага в много развити страни.

На база на този закон ще може да се инвестират нискорисково част от средствата в пенсионните фондове за мащабни инфраструктурни проекти, които ще бъдат държавно гарантирани, за да са гарантирани и нашите средства в тези частни пенсионни фондове.

Зеленогорски смята, че всъщност, големите проекти, които стоят пред България и биха променили рязко ситуацията, са на стойност около 5-6 милиарда и очевидно е, че само с държавни средства - бюджетни и само с европейски, тези въпроси не могат да бъдат решени.

Той се обяви и за промени в Конституцията, така че да се въведе второ ниво в управлението на регионите, а именно - пряко избран Областен съвет да има право да законодателства на съответната територия.

Бившият председател на Народното събрание Борислав Великов пък акцентира върху тежката ситуация в Северозападна България.

На конференция, посветена на регионалните дисбаланси, той призова: "Трябва да използваме председателството на Съвета на ЕС, за да се разшири съюзът и към Северозападна България, освен към Западните Балкани, как да се изразя ... метафорично".