Вчера в КЗК е постъпило писмо от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), в което се поставят въпроси относно евентуална злоупотреба с господстващо положение от "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл авиейшън", съобщи БТА.
”Лукойл авиейшън” е единствен доставчик на самолетно гориво за българските летища.

КЗК ще информира Европейската комисия и националните органи за защита на конкуренцията на държавите членки за започналото производство.

Вчера КЗК обяви, че образува производство за установяване на евентуална злоупотреба с господстващо положение, антиконкурентни споразумения и съгласувана практика от "Лукойл България", собственик на двете фирми.

Последва отговор от Русия, че "Лукойл" не е съгласна с обвиненията.
Компанията заявява, че не е нарушавала законодателството и е готова да предостави всички документи, необходими за разследването, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

В Русия "Лукойл" също е обвинена в злоупотреби.
След две разследвания на руската Федерална антимонополна служба (ФАС) "Лукойл" е платила на държавата глоби от 1,44 милиарда и 6,55 милиарда рубли.
В сряда службата започна да разглежда трето дело срещу компанията. Междувременно "Лукойл" призна, че са били установени монополно високи цени на горивата, пише "РБК дейли".

Симеон Дянков: Всички печелят
Всички браншове в България са печеливши от казуса с "Лукойл", каза в Ямбол министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от БНР.
По думите му случаят с бургаската рафинерия показва, че законът е еднакъв за всички.
"От това държавата печели, печели целият бранш, защото е явно, че дори за най-големите фирми законът ще се изпълнява, се изпълнява и оттук нататък ще се изпълнява. Аз съм убеден, че оттук нататък акцизи и данъци и от другите фирми в този сектор, а и във всички акцизни сектори, ще се увеличават, защото те ще разберат, че законът вече е за всички", коментира финансовият министър.

Той присъства на започването на ремонта на пътния участък от Ямбол до Елхово, за който са отпуснати 7 милиона лева.