Такава законодателна промяна предстои да бъде приета по предложение на Главна инспекция по труда, каза в Сливен министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. 

По думите му Националният съвет за тристранно сътрудничество вече обсъжда направените предложения от инспецията и до края на годината тези промени ще бъдат приети.

Около 10% от работещите са без договор, а около 33% се водят на 4 часа, като в същото време работят много повече, сочат данните на социалното министерство. По този начин се крият осигуровки.
През последните 2-3 години засиленият контрол на Главна инспекция по труда и НАП обаче дават резултати, коментира в края на август социалният министър. 

Наскоро шефът на НАП Красимир Стефанов пък съобщи, че проверки на приходната агенция са показали, че 164 хиляди души се водят на четиричасов трудов договор, като в над 80% от тези случаи това е било фиктивно, за да внасят по-малко осигуровки.
"Мигновено работодателите започнаха да си коригират договорите, след това тръгнаха да си внасят осигурителните вноски", коментира Стефанов ефектът от проверките.

Тотю Младенов изтъкна още днес, че приоритет на социалното министерство ще бъде заетостта, която води до повишаване на доходите на населението.
Той откри в Сливен обновен Дневен дом за деца и възрастни хора с увреждания.