„Всъщност, яростно, трескаво изследване е по-точното”, поправя се 93-годишният американец, смятан за един от най-прозорливите в света консервативни мислители в областта на политологията, дипломацията и геополитиката.

В обширно интервю за следващия брой на месечното списание «Атлантик» той споделя и някои мисли във връзка с избирането на Доналд Тръмп за 45-и президент на САЩ.

Кисинджър лаконично признава, че е изненадан от това как приключиха изборите в САЩ на 8 ноември:

- Аз мислех, че Хилъри ще победи.

Същевременно старият човек се пази от каквито и да било оценки за самия новоизбран президент и демонстрира доброжелателна обективност, както и спрямо предишни лидери на САЩ:

- Ако ми предложи да отида да го видя, ще отида.

Провокиран с въпрос коя е най-голямата му загриженост за стабилността в света след този избор, Кисинджър обтекаемо отговаря:

„Това че чуждите страни ще реагират шокирано”.

Той сякаш се интересува единствено от това как светът ще се държи след избора на Тръмп. А цялостното му изявление по въпроса е следното:

„Мисля, че по-голямата част от външната политика в света беше под напрежение 6 до 9 месеца, очаквайки изхода от нашите избори. Те просто ни гледаха как претърпяваме вътрешна революция. Те ще искат да я изследват за известен период. Но в някакъв момент събитията ще изискват отново да се вземат решения. Единствено изключение от това правило могат да бъдат недържавните групи; те може да искат да провокират американска реакция, която подкопава нашата глобална позиция.”

Под „недържавни групи” тук мислителят има предвид организации от рода на „Ислямска държава”. Той се опасява, че те биха могли да пробват Тръмп с терористични актове, за да го видят как реагира, или свръхреагира.

„Групировките могат да преценят, че Тръмп би реагирал на терористични атаки по начин, който пасва на техните цели”, опасява се Хенри Кисинджър.

От държавите Кисинджър очаква да влязат в период на интензивни проучвания, за да разберат как могат за отговорят на президентството на Тръмп. Това се отнася и до държави, с които САЩ са в сложни отношения.

„Аз съм доста уверен, че реакцията на Китай ще бъде да изследва какви са неговите опции”, казва човекът, който преди над половин век откри пътя към размразяване между САЩ и комунистическата КНР

„Допускам, че такава ще бъде и реакцията на Русия”, продължава той.

Кисинджър не смята, че Тръмп възхвалява Путин, нито, че отношенията между двамата са някак предварително подготвени. Той тактично засяга и драматичните конфликти, в които се сблъскват интересите и действията на Вашингтон и Москва:

„Най-вероятно Путин ще чака да види как ще се развие положението. Русия и Съединените щати взаимодействат в райони, в които никой от нас (от двете страни) не контролира всички елементи, както е в Украйна и Сирия. Възможно е някои участници в тези конфликти да се почувстват свободни да предприемат определени действия. Путин тогава ще чака да види какъв избор има пред него.”

Запитан какви съвети би дал на Тръмп, бившият държавен секретар отговаря с мъглявостта на антична пророчица:

- Първо, да демонстрира, че стои по-високо от известните предизвикателства. .Второ, да демонстрира, че разсъждава за природата на тяхното развитие. Един президент не може да заобиколи отговорността да даде посока: Какво се опитваме да постигнем? Какво се опитваме да предотвратим?...